eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Stockholm, 2018. szeptember 4.A bevándorlásellenes Svéd Demokraták párt kampányoló aktivistáját hallgatják fiatal nők Stockholmban 2018. augusztus 31-én. A parlamenti választásokat szeptember 9-én tartják Svédországban. (MTI/AP/Michael Probst) *** Local Caption *** 53000073
Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Csak a csoda állíthatja meg a Svéd Demokratákat

Vajon megroggyan-e a liberalizmus bástyájának tartott Svédország a populista nyomás alatt? Ez a kérdés a közelgő választások előtt, amelyeken az is kiderülhet, mennyiben változott a svédek hozzáállása a menekültekhez és a bevándorlókhoz.

Tudósítók szerint nem elképzelhetetlen, hogy a korábban a tolerancia mintaállamának tartott Svédországban előretörnek, sőt esetleg győznek is a korábban fasiszta és rasszista jelzőkkel illetett radikálisok, azaz a Svéd Demokraták nevű párt.

Ezzel Olaszország, Ausztria és Csehország után a skandináv állam lehet a következő ledőlő dominó az Orbán Viktor által illiberális demokráciának nevezett gondolatvilág menetelésében – írja a brit Telegraph című lap.

Kommentátorok megjegyzik: úgy tűnik,

csak a csoda állíthatja meg a Svéd Demokratákat,

mert a többiek védekezésbe mentek át, és csak róluk beszélnek. Ne szavazzatok a populistákra! – szól az üzenet.

Előzetes felmérések szerint azonban a lakosság 26 százaléka már eldöntötte, hogy őket támogatja. Kérdés, hogy miért.

Mint a Telegraph tudósítója megjegyezte, amikor átment Dániából Svédországba, azt tapasztalta, hogy visszaesett a migráció. Hivatalos adatok szerint 85 százalékkal kevesebben érkeznek letelepedési szándékkal a skandináv országba, kezdenek eltűnni az utcasarkokról a koldusok, pörög a gazdaság és alacsony a munkanélküliség.

Miért menetelnek akkor a populisták? A lap szerint azért, ahogy támadták őket. Az, hogy szélsőségeseknek állítják be a pártot, csak nekik kedvezett. Jimmie Akesson, a Svéd Demokraták 39 éves vezére is sikeresen szólítja meg a lakosságot, és mondhatja azt:

szavazzatok ránk, forduljatok el a bukott politikai elittől.

Mint a riporter megjegyzi: ha Akesson félkész politikai megoldásait támadnák, nehezebb dolga lenne, így viszont róla szól a közbeszéd.

Közép-Európában ugyanakkor nehezen tudná büszkén viselni a populista jelzőt, mert annak erősen svéd verzióját képviseli. Például támogatja a melegházasságok ötletét, magasabb nyugdíjakat akar. Ugyanakkor szigorúbb bevándorlási szabályokat és népszavazást is követel az EU-tagságról.

A Svéd Demokraták vonzereje abban áll, hogy sikerül úgy beállítaniuk: alaposan megadóztatott honfitársaik nem kapnak vissza elég értéket az államtól, amely a pénz egy részét a migránsokra költheti az idősek helyett. Szavazóik nem nézik le az újonnan érkezetteket, csak elfelejtettnek tartják magukat.

Az egy évszázadon át domináns svéd szociáldemokratáknak most feladták a leckét,

és elemzők megjegyzik: nem tudtak választ találni arra a helyzetre, hogy a jólét növelésével és az ipari társadalom eltűnésével nem a munkahelyek és a dolgozói jogok védelmével kellene foglalkozniuk. Most így szinte bizonyosan arra számíthatnak, hogy a szeptember 9-i választásokon meredeken visszaesik a támogatottságuk.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×