eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kijev, 2018. május 29.Petro Porosenko ukrán elnök (j) fogadja német hivatali partnerét, Frank-Walter Steinmeiert Kijevben 2018. május 29-én. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Nyitókép: Szerhij Dolzsenko

Aggályait hangoztatta Kijevben a német elnök

A német államfő kedd óta hivatalos látogatáson Ukrajnában tartózkodik. A kétnapos látogatás célja a két ország közti kapcsolat erősítése, elsősorban azáltal, hogy Kijev felgyorsítja a már régóta ígért reformintézkedéseket, valamint hatékonyabban küzd a burjánzó korrupció ellen. Frank-Walter Steinmeier tárgyalásain fontos helyen szerepel a kelet-ukrajnai válság megoldása is.

Az államfő Németország külügyminisztereként többször is járt Kijevben, és tevékeny részese volt az ukrajnai válság rendezését célzó nemzetközi erőfeszítéseknek. Így Frank-Walter Steinmeier nevével jelölik azt a tervet, amelynek keretében átmeneti önkormányzatot vezetnének be a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megye egyes területein, ezt nemzetközi ellenőrzés mellett választások követnék, amelynek eredményét az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet hozná nyilvánosságra, és kimenetelétől függően állandósítanák a térség autonómiáját.

Erre a tervre utalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki Frank-Walter Steinmeier kijevi látogatásával egyidőben folytatott tanácskozásokat Fehéroroszország fővárosában, Minszkben. Lavrov kijelentette, hogy addig szó sem lehet az ukrán válság rendezésére létrehozott úgynevezett normandiai négyek, azaz Német- és Franciaország, valamint Ukrajna és Oroszország külügyminisztereinek újabb találkozójáról, amíg nem kerül sor a Steinmeier-terv megvalósítására. Az orosz külügyminiszter ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a tervet a normandiai négyek elfogadták, de Ukrajna elzárkózik életbe léptetése elöl.

Kijevben ez a téma is a német államfő tárgyalásainak napirendjén szerepelt, habár elsősorban arra hívta fel Petro Porosenko ukrán elnök figyelmét, hogy az ország nyugati partnereit egyre jobban aggasztja a korrupció, továbbá a gazdasági reformok akadozása. Noha Porosenko azt állította, hogy mind a korrupció leküzdése, mind pedig a reformok bevezetése terén jelentős eredményeket értek el, Steinmeier az Ukrajnában működő német vállalatok vezetőinek panaszával érvelt, amely szerint

mind inkább eluralkodik a jogbizonytalanság, a hatóságok önkényeskedése,

ami szorosan összefügg a minden szinten tapasztalható megvesztegetéssel.

Figyelmeztetésként utalt az Európai Unió, valamint a Nemzetközi Valutaalap egyre fogyó türelmére, amelyet a reformok végtelen elhúzódása okoz, márpedig a külföldi hitelek nélkül összeomlás fenyegeti Ukrajna gazdaságát.

Alighanem Frank-Walter Steinmeier intő szavainak nyomatékosítására csütörtökön a német külügyminiszter, Heiko Maas is Kijevbe látogat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×