eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Csökkent a bizalom, nagy listát kap Merkel

Csökkent a bizalom, nagy listát kap Merkel

Berlinben az államfő csütörtökön este találkozik a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU), a Szociáldemokrata Párt (SPD) elnökével, hogy megvitassa velük, milyen lehetőség van a korábbi nagykoalíció fenntartására. Mind Frank-Walter Steinmeier államelnök, mind pedig Angela Merkel kancellár ellenzi az új választás megtartását, Martin Schulz SPD-vezetö viszont többször is a politikai patthelyzetből kivezető lehetőségként említette ezt.

A hét elején még úgy tűnt, hogy javultak a nagykoalíció folytatásának feltételei, ám miután a rákkeltéssel gyanúsított glifozát gyomirtószer uniós újraengedélyezését a német mezőgazdasági miniszter is megszavazta, a szociáldemokraták kétségbe vonták a további együttműködés lehetőségét. Ugyanis az agrárminiszter, aki a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió tagja, a glifozát betiltását sürgető szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter véleményét figyelmen kívül hagyva támogatta a gyomirtó további használatát az EU tagállamainak brüsszeli ülésén, és ezzel durván megsértette egy koalíciós megállapodást, amelynek értelmében Németország képviselőjének tartózkodnia kell az uniós szavazásokon, ha a kormány tagjai az érintett kérdésben ellentétes álláspontra helyezkednek.

A kancellár emiatt ugyan élesen megrótta a minisztert, a SPD elnöke viszont már úgy vélte, hogy az ügy az együttműködési készség hiányára utal, és jelezte, hogy hosszú listával készül az elnöki palotában tartandó csütörtök esti, hárompárti tárgyalásra.

Schulz nem titkolta, hogy

  • nyugdíjemelést,
  • a nagy vagyonok megadóztatását,
  • a magán-egészségügyi biztosítás megszüntetését, valamint
  • a bevándorlási törvény előkészítését feltételnek tekinti a tényleges koalíciós tárgyalás megkezdésére.

Jól értesült források szerint az Európai Unió reformja is kulcsszerepet játszhat az egyeztetési megbeszéléseken.

Schulz ugyanis már utalt arra, hogy csak akkor folytatható a koalíciós együttműködés Angela Merkel vezetése alatt, ha az új kormány határozott lépéseket tesz az EU megerősítése felé. Politikai elemzők ebből azt a következtetést vonták le, hogy az SPD támogatja Emmanuel Macron francia államfő reformjavaslatait.

Macron ismételten síkra szállt az euróövezet integrációjának szorosabbra fűzése mellett, amely azonban közvetve a valutaegységen kívüli uniós országok háttérbe szorulásához és a kétsebességes Európa kialakulásához vezethet. Minderről a berlini elnöki palotában a ma esti tárgyaláson legfeljebb vázlatosan lesz szó, és ha sikerül is kellőképpen közelíteni a három párt álláspontjait, a nagykoalíciót célzó eszmecserék megkezdése a szociáldemokraták december elején esedékes kongresszusától függ.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×