INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

tudósítóink

tengeralattjáró

argentína

Bizakodás után borzasztó hírrel sokkolták a tengerészek családjait

Infostart / InfoRádió

Az argentin haditengerészet megerősítette, hogy egy „abnormális” hangot rögzítettek a tenger mélyéről, azon a napon, amikor a San Juan tengeralattjáró eltűnt. Egy szóvivő szerint a hang „robbanásra utal”.

Rosszabb hírt nem is kaphattak volna az aggódó családtagok. Az argentin haditengerészet bejelentése arra utal, hogy a múlt héten, a fedélzetén 44 fővel eltűnt San Juan tengeralattjáró katasztrófát szenvedhetett.

Enrique Balbi szóvivő szerint „abnormális, robbanásnak megfelelő” hangot rögzítettek az Atlanti-óceán déli részén. Mindez azon a napon történt, amikor nyoma veszett a tengeralattjárónak.

A haditengerészet hozzátette: nincs elég információjuk arról, hogy baleset, az időjárás vagy egy támadás okozta-e a robbanást. Tény azonban, hogy így más nincs sok remény a legénység megmentésére.

Az eltűnt tengerészek családtagjai Mar del Plata város tengerészeti támaszpontjánál táboroztak. Eddig bizakodóan várták a híreket. A bejelentést fájdalmas kiáltásokkal és dühösen fogadták. A televízió élőben mutatta, hogy volt, aki összeesett és a hír egész Argentínát sokkolta. Egyesek azt követelték, hogy vonják felelősségre az illetékes hatóságokat.

A német hajógyárban készült, dízel és elektromos meghajtású San Juant a múlt hét óta több ország hajói és repülői keresik.

A tengeralattjárót 1983-ban bocsájtották vízre, de a haditengerészet szerint nem kora, hanem az számít, hogy karbantartották és 2009-ben felújították.

Egyes családtagok szerint azonban „egy ócskavasban” küldték a tengerre szeretteiket. „Nem hiszem, hogy nem tudták előre. Ezek a perverz vadállatok egy héten át ámítottak bennünket” – fakadt ki a szonárkezelő, Germán Suarez felesége, Itati.

Azt is elmondta: a tisztek nem tudták végigmondani a hivatalos közleményt a családtagok dühös reakciója miatt. Emellett azt állította: férje szerint a tengeralattjáró 3 éve egyszer bajba került, amikor nem tudott a felszínre jönni.

Egy másik felzaklatott rokon azt kiabálta: „megölték a testvéremet!”, majd elhajtott.

Jelentések szerint az argentin védelmi miniszter csak a sajtóból értesült arról, hogy eltűnt a tengeralattjáró. Mauricio Macri elnök közben bírálta a haditengerészet vezetését és elődjeit is – őket azért, mert szerinte éveken át alulfinanszírozták a honvédelmet.

Kommentátorok megjegyzik: a nem azonosított zaj a tengernek arról a részéről származik, ahol 200 méterről hirtelen több ezer méterre növekszik a tenger mélysége Argentína kontinentális talapzatánál. Ha a San Juan itt süllyedt el, nagyon nehéz lesz megtalálni a területen szétszóródott hajóroncsok miatt.

Szakértők szerint a tengeralattjáró oxigénkészlete szerdán fogyhatott el. Annyi remény maradt, hogy valahol mégis feljött a felszínre és feltöltötte készletét.

Kapcsolódó hang

Bizakodás után borzasztó hírrel sokkolták a tengerészek családjait
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018