eur:
393.77
usd:
367.84
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Puccs után: biztonságban van a diktátor

Puccs után: biztonságban van a diktátor

Erőszakmentes átmenet – így állítja be a hadsereg Zimbabwében a szerda hajnalban történt puccsot, melynek során elfoglalták az állami televíziót, és őrizet alá helyezték a 93 éves Robert Mugabe elnököt. A hivatalos közlemény szerint az „elnök környezetében lévő bűnözőket” akarták eltávolítani.

Az Afrika dél-keleti részén fekvő Zimbabwe termőföldjeiről és mezőgazdaságáról híres. Emellett pedig arról, hogy hasonló hiperinflációt produkált, mint a világháború utáni Magyarország.

A 93 éves Robert Mugabe elnök évtizedeken át irányította az országot, és az utóbbi időben úgy tűnt, fiatal és ambiciózus felesége, Grace lesz a helyettese és egyszer majd az ország elnöke is.

Grace sokak szemében gyűlöletes figurává vált, és szerdán hajnalban katonák és páncélozott járművek vették körbe a fővárosban, Hararében a kormányhivatalokat, a központi bíróságot és a parlamentet.

Katonák vették át a Mugabe pártja szócsövének tartott állami televízió ellenőrzését is,

és a képernyőkön megjelent egy egyenruhás tábornok.

Moyo vezérőrnagy, a logisztikai vezérkari főnök azt mondta: az elnököt körülvevő, gazdasági és politikai szenvedést okozó „bűnözőket” célozták meg, hogy igazságot szolgáltassanak.

„Ahogy befejeztük a missziót, várakozásunk szerint visszatér a normális helyzet” – mondta. Hozzátette, hogy Mugabe elnök „biztonságban van”.

Az országot 37 éven át vezető és antidemokratikus módszerei miatt a Nyugat által sokat bírált elnökről és feleségéről azonban nem lehetett hallani. Mugabe számlájára írják Zimbabwe folyamatos gazdasági hanyatlását az utóbbi két évtizedben – politikája részeként hagyta, hogy fekete aktivisták foglalják el fehér farmerek gazdaságait.

Az ellenzéket megfélemlítették – 2007-ben úgy összeverték, Morgan Tsvangirai ellenzéki pártvezért és társait, hogy amikor bíróság elé rángatták, alig tudott állva maradni. A támadással Mugabét vádolták.

Zimbabwében a hét eleje óta különösen feszült volt a helyzet.

A hadsereg főparancsnoka azt mondta: kész közbelépni, hogy leállítsa az elbocsátott alelnök, Emmerson Mnangagwa – a gyarmatosítás elleni függetlenségi háború veteránja – hívei elleni tisztogatásokat.

Néhány hete még a „Krokodilnak” is nevezett alelnök volt Mugabe valószínű utódja, de egy hete eltávolították, hogy helyet csináljanak az elnök 53 éves feleségének, Grace-nek, aki korábban titkárnőként dolgozott az elnöki hivatalban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×