eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
600 ezres fizetést akarnak a V4-es nővérek

600 ezres fizetést akarnak a V4-es nővérek

Nővérekből és szülészasszisztensekből nemcsak Szlovákiában, hanem Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon is hiány van. A V4-es országok szakembergárdája kétnapos nemzetközi konferencián gyűlt össze Ótátrafüreden, ahol közös megegyezés alapján felhívták kormányaik figyelmét arra, hogy az európai intézményekkel együttműködve törekedjenek a probléma megoldására.

Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke elmondta, azért szervezték meg a konferenciát, hogy rávilágítsanak az ápolói szakma problémáira, valamint, hogy kijelöljék azt az utat, amelyen haladva a visegrádi országokban elégedettek lehetnek mind a nővérek, mind a szülészasszisztensek.

Zofia Malas, a lengyel nővérkamara elnöke tájékoztatott, hogy az OECD statisztikái szerint százezer emberre Lengyelországban jut a legkevesebb nővér a V4-es országok közül. „Szlovákia ebben a rangsorban a harmadik helyen áll. Nálunk százezer emberre 5,7, míg Lengyelországban mindössze 5,4 nővér jut” – pontosította a számadatokat Lazorová, hozzátéve, hogy

míg Németországban egy nővérnek hét, addig Szlovákiában közel harminc betegről kell gondoskodnia.

Tomáš Válek, a Cseh Egészségügyi Dolgozók Uniójának elnöke arra figyelmeztette visegrádi kollégáit, ne lépjenek a cseh útra, és ne kövessék Csehország példáját, amely megszegve az Európai Unió irányelvét, megszüntette a nővérek és szülészasszisztensek élethosszig tartó tanulásának programját. A cseh szakember megjegyezte, hogy

megfelelő fizetés nélkül a jövőben nem lesz érdeklődés a nővéri pálya iránt.

„Az illetékeseknek illene tudatosítaniuk, hogy amennyiben a visegrádi országokban a nővérek bére nem éri el a legkevesebb 2000 eurót (600 ezer forint), nem fogják ezt a szakmát választani a fiatalok” – szögezte le Tomáš Válek.

Lazorová tájékoztatása szerint Szlovákiában a nővérek bruttó átlagkeresete 1020 euró körül mozog, de kiegészítette azzal, hogy ebbe a bérbe már a túlórákat is beleszámolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×