eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Tovább tart a német-lengyel közeledés

Tovább tart a német-lengyel közeledés

Vasárnap este a német kancellár és a lengyel kormányfő közösen nyitotta meg a világ legnagyobb ipari seregszemléjét, a hannoveri nemzetközi vásárt, amelynek idei díszvendége Lengyelország. Angela Merkel beszédében síkraszállt a piacok szabadsága mellett, és minden szempontból hátrányosnak nevezte a protekcionista intézkedéseket. Beata Szydlo hitet tett Európa mellett, mert új intézkedésekre van szükség további országok kiválásának megakadályozására az Európai Unióból.

Az immár 70. alkalommal megrendezett hannoveri nemzetközi vásár jó alkalmat kínált a német kancellár és a lengyel miniszterelnök közti újabb találkozóra. Angela Merkel két hónappal ezelőtt tett varsói látogatása során meglehetősen fagyos volt a hangulat, mert a kancellár nem rejtette véka alá, hogy Berlinben erősen kifogásolják Beata Szydlo kormányának a média szabadságát, az alkotmánybíróságot, valamint a menekültkérdést illető intézkedéseit. Merkel azonban Varsóban, csakúgy, mint tegnap a hannoveri vásár megnyitóján, elismeréssel szólt a kétoldali gazdasági együttműködés fokozatos kiépüléséről is, ezúttal azonban már kiemelte a két ország közti szoros viszonyt, amelyet központi jelentőségűnek nevezett európai szempontjából.

Hozzátette azt is, hogy a németek sohasem felejtik el, miként járultak hozzá a lengyelek a 80-as években a vasfüggöny leomlásához, közvetve pedig Németország újraegyesüléséhez.

Beata Szydlo beszédében elsősorban

a kereskedelmi kapcsolatok fontosságáról szólt,

és rámutatott arra, hogy Lengyelországban megvannak a feltételek a vállalkozások eredményes működéséhez, ahol új és kreatív termékekkel, valamint elgondolásokkal segítik az ipar fejlődését.

A kormányfő leszögezte azt is, hogy az Európai Unió fontos értéket képvisel Varsó számára, de fel kell ismerni, hogy miben szorul javításra, mert Nagy-Britannia kiválása után csak így lehet elkerülni más tagállamok esetleges kilépését az EU-ból.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írásában a kormányfő utalt arra, hogy a lengyel-német kereskedelem már 100 százalékkal haladja meg a német-orosz kereskedelem szintjét, ami egyértelműen azt is bizonyítja, hogy Lengyelország eredményesen vívta ki helyét Európa gazdasági életében.

A most megnyílt és a hét végéig nyitvatartó hannoveri nemzetközi vásáron kétszáz lengyel kiállító vesz részt, míg a tavalyi díszvendéget, az Egyesült Államokat a 6500 kiállótó között csupán 150 cég képviseli.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×