eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bojkottálhatják Trump londoni látogatását

Londonban és más brit nagyvárosokban tüntetések voltak Donald Trump amerikai elnök tervezett angliai látogatása ellen és több mint másfél millióan csatlakoztak a felhíváshoz, amely a meghívás lemondását követeli, mivel Trump elnök hét muszlim ország állampolgáraira vonatkozóan beutazási korlátozást rendelt el.

Eddig több mint másfél millióan csatlakoztak Nagy-Britanniában ahhoz a felhíváshoz, amely követeli Donald Trump amerikai elnök meghívásának a lemondását, amíg vissza nem vonja rendelkezését hét muszlim ország állampolgárainak beutazási korlátozásáról.

Donald Trump azzal az indoklással rendelt el beutazási szigorítást, hogy az érintett országokból iszlám terroristák érkezhetnek. A nagy-britanniai tiltakozás széleskörű, bár ki tudja, hányan hányszor kattintanak rá az interneten gyűjtött aláírások oldalára. De csatlakozott a tiltakozáshoz London főpolgármestere is, ami várható volt, hiszen Sadiq Khan főpolgármester pakisztáni származású szuni mohamedán.

Kommentátorok elhamarkodottnak vélik Trump elnök intézkedését. Ő azzal érvel, hogy ha a szigorítás érvénybe lépését későbbi időpontra előre jelezve határozta volna meg, akkor tízezrével özönlöttek volna muszlimok Amerikába a kijelölt dátum előtt. És Obama elnök már 2015 végén és 2016 elején elrendelte bevándorlási szándékkal érkező irakiak, szudániak, szíriaiak, líbiaiak, szomáliaiak és jemeniek szigorú megrostálását.

Érdekes, hogy szaud-arábiakra, egyiptomiakra és libanoniakra egyik elnöki rendelkezés sem vonatkozik, holott a legnagyobb amerikai katasztrófát, a New York-i felhőkarcoló-rombadöntést, onnan származó terroristák hajtották végre.

Ám ezekkel az országokkal Amerikának szoros gazdasági kapcsolatai vannak. A beutazási szigorítás nem vonatkozik brit állampolgárokra vagy kettős állampolgárokra, de a nagy-britanniai tiltatkozás széleskörű.

Trump elnök angliai hivatalos, királyi fogadtatást magába foglaló látogatásának a pontos időpontját még nem jelölték ki, de úgy tudni június elején kerülhet sorra. A tiltakozás láttán Theresa May miniszterelnök azon nyomban leszögezte, hogy a meghívást fenntartja.

A volt brit külügyminiszter William Hague, a Daily Telegraph-ban kommentálta a meghívást. Mint írja, II. Erzsébet királynőt nem fogják zavarni a történtek.

Volt már példa arra, hogy akár egy diktátort is fogadnia kellett, például Ceausescu személyében. "A királynő majd tudja, mit kezdjen a különös New York-i milliárdossal, aki mindazonáltal hallgat a brit kormány véleményére és tanácsaira, hiszen a britek barátja."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×