eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Theresa May meglátogatja az új amerikai elnököt

Csütörtökön és pénteken az Egyesült Államokba látogat Theresa May brit miniszterelnök. Ő lesz Donald Trump elnök első európai vendége. A brit kormányfő kemény tárgyalásoknak néz elébe.

Theresa May csütörtökön Philadelphiában kezdi meg amerikai látogatását. Kihasználja az alkalmat, hogy épp most tartják stratégiai konferenciájukat a kongresszus republikánus párti képviselői, és tárgyalni fog azokkal a vezető törvényhozókkal, akiknek a hozzájárulására szükség lesz az Amerikával kötendő szabadkereskedelmi megállapodáshoz.

Theresa May beszédet mond a philadelphiai konferencián.

Pénteken Washingtonban Trump elnökkel gazdasági, politikai és katonai ügyekről tárgyal.

Márciusban várhatóan elkezdődik a Brexit legalább két évig tartó folyamata. Az London célja, hogy 2019 őszére aláírásra készen álljon egy jól előkészített brit-amerikai szabadkereskedelmi egyezmény. De Washingtonban most szó lesz arról is, hogy a két ország hogyan távolítson el minden akadályt kereskedelmi kapcsolatai útjából, akár már ezt megelőzően.

Jelenleg Nagy-Britannia több árut exportál az Egyesült Államokba, mint amennyit behoz onnan. Amerika Anglia legnagyobb exportpiaca.

Várhatóan megvitatja Trump elnök és Theresa May, hogy London nem kíván változtatni Oroszországot érintő politikáján, de elvárja Amerikától, hogy szögezze le: kész megvédeni a balti államokat vagy Lengyelországot, esetleges orosz agresszió esetén.

Nagy-Britannia viszont támogatná az Egyesült Államok küzdelmét az Iszlám Állam ellen. Donald Trump a beiktatási beszédében mondotta azt, hogy "a radikális iszlám terrorizmust el akarja tüntetni a föld színéről."

Theresa May helyre akarja állítani a brit-amerikai különleges viszonyt. Donald Trump utasítására visszahozták a Fehér Ház ovális irodájába Churchill szobrát, amit Obama elnök vitetett el onnan.

A brit miniszterelnök pénteken angliai látogatásra hívja meg az Egyesült Államok 45. elnökét. II. Erzsébet királynő fog díszvacsorát adni Donald Trump tiszteletére a Buckingham Palotában vagy a Windsori kastélyban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×