INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 27. vasárnap
Adalbert

tudósítóink

németország

lapszemle

berlin

terrortámadás

terror

"A gyűlölet újabb gyűlöletet szít" - német sajtószemle

Infostart / InfoRádió

A német média ma is első helyen foglalkozik a hétfő esti, az egyik berlini karácsonyi vásár ellen végrehajtott merénylettel. Noha eddig a nyomozószerveknek nem sikerült a tettes vagy tettesek felkutatása, a reggeli lapok számos következtetést vonnak le a történtekből.

A berlini Tageszeitung a merényletet követő higgadt és józan tudósításokat emeli ki, rámutatva arra, hogy az újságírók a Facebookon és a Twitteren megjelenő hamis állításokat sok esetben még le is leplezték.

A Tageszeitung kommentátora mintegy megelégedéssel utal arra, hogy még magánszemélyek is óvtak a meg nem erősített hírek továbbadásától. A berlini újság ugyanakkor egyenesen visszataszítónak minősíti, hogy egyesek a berlini események hatására a kormány menekültpolitikájának megváltoztatását követelik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kommentátora igencsak borúlátón ítéli meg a merénylet után kialakult helyzetet és úgy véli, hogy a terroristák vetése Nyugaton mindenfelé szárba szökik, még akkor is, ha például a berlini koalíció még annyira higgadtan reagál a német karácsonyi vásárok ellen indult szent háborúra. Azok az uniós tagállamok, amelyek elvetik a migránsok felvételét, a német- és franciaországi terrortámadások után joggal maradnak a kvótát elutasító álláspontjuk mellett. A frankfurti újság szerint a szabad Nyugat sikerei csúcsán ellenségei örömére szétesik, mert nem tud többé közös választ adni az olyan kihívásokra és veszélyekre, amelyek az orosz neo-imperializmus, az iszlám terror, a menekültválság vagy a globalizáció vadhajtásaival fenyegetik.

A Spiegel hírmagazin kommentátora az értelemre apellál, amikor a gyűlöletbeszédek megakadályozását szorgalmazza, egyben pedig a terroristák cinkosainak nevezi azokat, akik mint az Alternatíva Németország számára elnevezésű párt egyes vezetői, a feszültségből tőkét próbálnak kovácsolni, hogy az embereket egymás ellen uszítsák. Az ilyenek bizonytalanságot keltenek, és háborút akarnak kirobbantani a kultúrák között. A Spiegel szerint a gyűlölet újabb gyűlöletet szít és ez az út pusztulásba vezet.

Közvetve hasonló gondolatokat fogalmaz a Die Welt című lap cikkírója és kifejtette, hogy az ország felvilágosult rétegének feladata a helyzet óvatos és józan értékelése, mert csak így ellensúlyozható a bizonytalanság elharapózása, ami a terroristák fő célja. A Die Welt megdöbbenéssel veszi tudomásul a Facebookon a kancellár menekültpolitikáját vádoló bejegyzéséket, amelyek – alighanem az Alternatíva Németország számára nevű párt sugallatára már a merényletről közölt első jelentések során napvilágot láttak.

Kapcsolódó hang

Német sajtószemle
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018