eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A vízről tárgyalnak a Duna-régiók Pozsonyban

Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna is részt vesz azon a pozsonyi uniós tárgyaláson, amelyet a Duna Régió stratégiáját hivatott megvitatni. A találkozón 700 szakember vesz részt; a témák közt szerepel a vízvédelem és a tudásalapú társadalom megteremtése.

Tart Pozsonyban a Duna Régió Stratégiája államainak tárgyalássorozata, amelyen nemcsak az Európai Unió illetékes tagállamai képviseltetik magukat, hanem Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Ukrajna is. Körülbelül 700 szakember vesz részt a találkozón, amelynek témái közt szerepel a vízvédelem és a tudásalapú társadalom megteremtése.

A dunai régió 14 országának kutatásért és fejlesztésért felelős minisztere vesz részt a pozsonyi találkozón, hogy az oktatás, a kutatás és a vízgazdálkodás területén szükséges együttműködésről egyeztessenek. A találkozót Peter Plavčan, szlovák oktatásügyi miniszter vezeti. A fórum témáiról Eva Koprena, a minisztérium szóvivője tájékoztatott.

„Tárgyalnak egyebek mellett a kutatási és fejlesztési tevékenységek közös finanszírozásáról, a technológiák megosztásáról és az intelligens specializáció feladatairól. Fontos téma az emberi erőforrásokkal kapcsolatos kezdeményezések támogatása, mivel több régióbeli országban problémát jelent a fiatal, tehetséges kutatók elvándorlása” – vázolta fel a szóvivő.

Nemcsak a tájékozottság, a fejlesztések és a régió versenyképességének kérdése szerepel a programpontok között, hanem a vízvédelemről és a vízgazdálkodásról, a földművelés és a vízgazdálkodás kapcsolatáról is tárgyalnak a találkozón. A Duna Régió Stratégiában Szlovákia Magyarországgal együtt a vízgazdálkodás témakörének egyik felelőse.

Az egyeztetésen részt vesz Maroš Ševčovič, az energiapolitikáért felelős uniós bizottság szlovák alelnöke és Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős magyar uniós biztos is, aki Pozsonyban kijelentette, hogy a Duna Régió Stratégia öt év alatt a programban részt vevő országok közti teljes széttagoltságtól eljutott az állandósuló együttműködésig.

Navracsics a pozsonyi fórumról azt mondta: az jó alkalom arra, hogy a programban részt vevő országok azonos vagy hasonló problémáikra közös megoldásokat találjanak, közös vállalkozásaikon keresztül pedig állandósítsák azokat.

A találkozót megnyitó Robert Fico szlovák miniszterelnök rámutatott: a Duna ma az együttműködés szimbóluma Európában, a Duna Régió Stratégia pedig olyan makro-regionális fejlesztési koncepció, amely egyrészt lehetőséget ad arra, hogy az abban részt vevő országok közös válaszokat adjanak közös kérdéseikre, másrészt pedig ez a fajta együttműködés segíthet az európai identitás kialakításában is, amelynek új lendületet adhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×