eur:
388.9
usd:
360.94
bux:
68709.74
2024. május 7. kedd Gizella

Az amerikaiak "kizárnák" az oroszokat a szíriai rendezésből

Ha nem állítják le Aleppo bombázását, akkor az Egyesült Államok semmilyen formában nem működik együtt Szíriában Oroszországgal - erre figyelmeztette Moszkvát az amerikai külügyminiszter. Az oroszok és szíriai szövetségesük azonban éppenséggel fokozni akarják a támadásokat, hogy visszafoglalják a lázadók uralta városrészt.

Szíriában azt mondogatják, hogy aki megszerzi Aleppót, azé lesz a győzelem. Ezért sem mond le a szíriai kormány arról, hogy kiszorítsa a lázadókat.

Az ostromgyűrűbe fogott, 250 ezres lakosságú keleti városrész a legnagyobb település, amelyet az Aszad-ellenes mérsékeltebb és dzsihadista harcosok uralnak és a kormány akár olyan áron is magának akarja, hogy az orosz légierővel együttműködve porig bombázza, sok polgári áldozatot okozva ezzel.

A humanitárius katasztrófával érvelve az Egyesült Államok közölte: közel jutott ahhoz a ponthoz, hogy felfüggessze Oroszországgal a tűzszüneti tárgyalásokat és leállítson bárminemű együttműködést. A bírálókhoz csatlakozva az Európai Unió külügy főképviselője, Federica Mogherini „mészárlásnak” nevezte, ami Aleppo keleti részén zajlik és azt mondta: az EU válaszlépéseket fontolgat.

A hónap elején rövid időre létrejött tűzszünet során az amerikaiak és az oroszok kényszerítették fegyvernyugvásra a velük szövetséges erőket. A tűzszünet második lépcsőjeként összehangolt hadműveletet indítottak volna az összes szereplővel szemben álló Iszlám Állam ellen – bár ismert volt, hogy az amerikai katonai vezetés nagyon idegenkedett az oroszokkal való együttműködéstől.

Washington szerint az oroszok aleppói légitámadásai valójában az Iszlám Államnak adott „ajándék”, mivel az oroszokat azzal vádolják, hogy szándékosan bombáznak kórházakat, segélymunkásokat és polgári lakosokat. A harag és kétségbeesés így a dzsihadisták karjaiba hajtja az embereket – szól az amerikai érv.

Az oroszok erre azzal válaszolnak, hogy az amerikaiak képtelenek elérni, hogy a befolyásuk alatt lévő, mérsékeltnek mondott szíriai ellenzéki erők elhatárolják magukat a keményvonalas dzsihadistáktól.

Az együttműködés leállításával való fenyegetőzés ellenére Kerry amerikai külügyminiszter nem jelentette be a kooperáció végét, hogy csütörtökön telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

De milyen „alternatív” lépéseket tud tenni Amerika Szíriában, ha még csak szóba sem áll az oroszokkal? Lehetőségként emlegetik, hogy a lázadókat amúgy is ellátó öbölbeli arab szövetségesek még korszerűbb fegyvereket juttatnának be Szíriába. Egy másik opció, hogy a levegőből támogatnák a lázadók ellentámadásait, ami – egy nevét elhallgató amerikai illetékes szerint – „nem fordítaná meg a háború menetét, de gondolkodásra késztetné az oroszokat”.

Azaz, a szíriai konfliktus még inkább elmélyülne: miközben az oroszok azt mondják, hogy fokozzák az egyik oldal, a szíriai kormányerők támogatását, addig az amerikaiak ugyanezt tennék a velük szemben álló lázadókkal.

Maguk a nyugatiak által támogatott lázadók azt mondják: olyan intenzív az aleppói hadművelet, hogy nem válogathatnak a szövetségesek között: „amikor a halál fenyeget, nincs értelme azt vizsgálgatni, hogy akivel összefogunk azt terroristának nevezik-e” – mondta egy aleppói lázadó vezető a Reutersnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×