INFORÁDIÓ
2021. április 10. szombat
Zsolt

szlovákia

turizmus

törökország

nizza

Törökországból nem, Nizzából viszont hazamentek a szlovákiai turisták

Infostart / InfoRádió

A puccskísérlet ellenére a szlovák külügyminisztérium nem tiltotta meg a törökországi utakat, csupán óvatosságra inti az oda utazókat. A Törökországba tartó szlovák állampolgárok eddig csupán egy százaléka mondta le a tervezett kirándulást.

A törökországi puccskísérlet nem szegte kedvét a szlovákiai nyaralóknak, bár ebben az is közrejátszhat, hogy elveszítenék pénzüket, ha lemondanák a már előre befizetett kirándulást. Stanislav Macko, a Szlovákiai Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy a teljes összeg visszatérítésére csak akkor tarthatnának igényt a nyaralók, ha a külügy megtiltaná a Törökországba való kiutazást - ez azonban nem történt meg.

Miroslav Lajčák külügyminiszter ugyan az ankarai és isztambuli utak megfontolását javasolja, a tárca szerint nincsenek közvetlen veszélynek kitéve azok a szlovákiai turisták, akik Törökországban tartózkodnak. A tárcavezető arra is figyelmeztetett, hogy a már ott tartózkodók maradjanak az üdülőhelyeken, tartózkodjanak a tömegrendezvényektől, s tartsák be a helyi rendfenntartó erők utasításait. A szlovák diplomácia folyamatosan figyeli a helyzet alakulását, s szükség esetén segítséget nyújt a Törökországban tartózkodó szlovák állampolgároknak.

Törökországban jelenleg 1500 olyan szlovákiai turista tartózkodik, aki elutazása előtt regisztrálta magát a külügyminisztérium honlapján. Becslések szerint még további 2500 szlovák van a török Riviérán, ahol nem érzékeltek semmit az ankarai és isztambuli történésekből.

Nizzából viszont aki csak tudott, hazarepült hétvégén Pozsonyba. Az ott tartózkodókat a kormánygéppel szállította haza a belügyminisztérium. A felajánlott lehetőséggel 36 szlovák és egy cseh állampolgár élt. Mindannyian nyomasztónak írták le a jelenleg a francia Riviérán uralkodó légkört. Az egyik utas azonban azt mondta, minél előbb szeretne visszamenni Nizzába, mert ott van a munkája, és a történtek ellenére nem tervezi, hogy hazatér Szlovákiába.

Hétfőn Pozsonyban is egyperces néma csenddel emlékeztek meg a nizzai áldozatokra. A francia nagykövetség Fő téri épülete elé gyertyagyújtásra hívták az embereket. Francois Hollande francia elnök pedig lemondta szerdára tervezett pozsonyi látogatását.

A Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsa arról tájékoztatott, hogy az országban továbbra is emelt szintű marad a terrorkészültség. A Nemzetbiztonsági Elemző Központ folyamatos kapcsolatban áll a francia és más külföldi titkosszolgálatokkal. Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a legnagyobb felkészülést és a legtöbb biztonsági intézkedést a Pozsonyba tervezett szeptemberi EU-csúcs igényli majd.

Kapcsolódó hang

Kiss Balázs tudósítása
 
A címlapról ajánljuk

Nagy tűz volt Budapesten

Teljes terjedelmében égett egy földszinti lakás egy Dob utcai társasházban, Budapest VII. kerületében....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018