eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kiküldik Cameront a teremből Brüsszelben

Kiküldik Cameront a teremből Brüsszelben

A Brexit-szavazást követően ma Brüsszelben tárgyal David Cameron brit miniszterelnök, miközben az EU-vezetők szeretnék felgyorsítani a Nagy-Britannia kilépéséhez vezető tárgyalásokat.

Leminősített hitelbesorolás, zuhanó valuta, a langyos kampánya miatt belső puccsal szembenéző ellenzéki pártvezér, xenofób támadások az utcán és türelmetlen európai partnerek – csak pár nap kellett hozzá, hogy a korábban stabilnak és civilizáltnak tűnő Nagy-Britannia radikálisan megváltozzon.

A politikai földrengés előidézője, David Cameron miniszterelnök ma európai partnerei előtt ad számot arról, hogy mi is történt. Egy tanulmány szerint a brit populisták pár százalékos többséggel elért, sokkoló győzelme korai jelzése annak, hogy az európai kontinensen is megerősödhetnek a brit függetlenségi mozgalomhoz hasonló erők.

Nagy-Britannia egyelőre az EU tagja és amíg a brit kormányfő nem nyújtja be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelye alapján országa kilépési szándékát, addig nem indulnak a „válásról” szóló tárgyalások.

Az európaiak, köztük a korábban megértőnek mutatkozó németek is türelmetlenek és az este majd arra kérik Cameront, hogy hagyja el a termet, hogy nélküle alakítsanak ki közös álláspontot. Több ország is elutasította a brit próbálkozást, hogy előzetes és informális tárgyalásokat folytassanak a jövőről és nemet mondtak Boris Johnson Brexit-vezér „ingyenebéd”-javaslatára is, hogy országa a munkaerő-áramlást korlátozva maradhasson a közös piac tagja.

A legtöbb kormánynak az az érdeke, hogy ne tűnjön sikernek a Brexit, mert az bátorítaná az otthoni radikális populista mozgalmakat. Ezért megpróbálnak majd keményen tárgyalni a szigetországgal, amely ugyanakkor egyelőre a kontinens második legnagyobb gazdasága.

Egyelőre azonban nem tudják, hogy amikor felveszik a telefont, akkor ki lesz a vonal túloldalán, mivel Cameron közölte: lemond és utódja vezényli majd le a kilépésről szóló tárgyalásokat.

Ezeken derül ki, hogy hogyan is alakul majd Európa és a britek viszonya: a közös piac része marad-e a szigetország – amivel viszont nem valósítaná meg a bevándorlás korlátozásáról és az EU-nak befizetett pénzek visszaszerzéséről szóló kampányígéreteket - vagy elvág minden köteléket.

A Brexitre szavazó lecsúszott tömegek – ha tudatlanul is – de az utóbbit akarják, mert akkor megszabadulhatnak a szigetországban élő külföldiektől.

Ezek az emberek úgy érzik, hogy a voks eredménye törvényessé tette vágyaikat: a népszavazás utáni 3 napban 57 százalékkal ugrott meg a xenofób indíttatású támadások aránya, melynek elszenvedői kelet- és nyugat-európai migránsok és brit etnikai kisebbségek tagjai voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×