eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Obama Ázsia szövetségesei között egyensúlyoz Hirosimában

Obama Ázsia szövetségesei között egyensúlyoz Hirosimában

Nem bocsánatot kérni ment Hirosimába Barack Obama - annak ellenére, hogy 71 évvel ezelőtt elődje, Harry Truman adta ki a parancsot, hogy dobjanak atombombát a japán városra. Elemzők szerint a hirosimai látogatás az "ázsiai irányváltás" egyik külpolitikai gesztusa.

A II. világháborút követő évtizedekben az amerikai elnökök rendre elzárkóztak attól, hogy Hirosimába, a világ első atombomba-támadása helyszínére látogassanak.

Barack Obama most ezt elsőként megteszi, bár előre közölte: nem kér bocsánatot a több tízezer halottat követelő támadásért – amelyről a történészek egy része még mindig azt mondja, hogy fegyverletételre késztette Japánt és elősegítette a további vérontás elkerülését.

Túlélők azt mondták: szeretnék, ha Obama látná, hogy mit okozhat a nukleáris háború.

A jövőre távozó amerikai elnök korábban célként tűzte ki a nukleáris fegyverek további elterjedésének megakadályozását – ezt az Iszlám Állam és más terrorszervezetek feltűnése még sürgetőbbé teszi.

Obama eredményei vegyesek a kérdésben: egyrészt elérte, hogy kivonják az atomfegyver előállítására alkalmas hasadóanyagot Ukrajnából és Chiléből. A tavalyi alkuban Irán szinte összes hasadóanyagáról lemondott. Oroszországgal is egyezményt írt alá a nukleáris fegyverek korlátozásáról.

Ugyanakkor az amerikai atomarzenál tervezett modernizálása további fegyverkezésre sarkallhatja Észak-Koreát és rossz példát mutathat Pakisztánnak.

Obama látogatását a hirosimai békeparkban finoman koreografált diplomáciai gesztusnak tartják. A főhajtás a legfőbb regionális baráttal – Japánnal való szövetség megerősítése, amire szüksége van az egyre magabiztosabb Kínával szemben.

Az elnök – aki az utóbbi években az „ázsiai irányváltásnak” szentelte külpolitikáját, viszont sokat kockáztat: Dél-Koreában és a császári japán hadsereg világháborús vérengzéseit elszenvedő más országokban nemtetszéssel fogadták volna Obama bocsánatkérését, miközben még mindig várat magára Tokió bocsánatkérése a japán atrocitásokért.

A New York Times megjegyezte, hogy a bírálók így is egyfajta „bocsánatkérési turnénak” nevezik Obama külföldi útjait. 90 év után ő volt az, aki ellátogatott Kubába. Előtte egyetlen amerikai elnök sem járt Myanmarban – ő már kétszer is ellátogatott az ázsiai országba. Vietnámba utazva feloldotta a régi ellenséggel szembeni fegyverembargót – azért is, hogy Vietnám ellensúlyozni tudja a nagy rivális, Kína befolyását.

Ezt megelőzően pedig alkut kötött Iránnal annak atomprogramjáról, amely elvezetett az Irán elleni kereskedelmi szankciók feloldásához.

Közben a politikai gesztusoknál beszédesebb lehet az amerikai Ari Beser története. A fiatalember nagyapja rajta volt azon a gépen amely Hirosimára dobta a pusztító bombát. Az unoka viszont Hirosimában tanul ösztöndíjasként, ahol barátokra lelt és a békeparkban együtt imádkozott a támadást túlélő egyik idős japán asszonnyal – nagyapja kortársával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×