eur:
395.1
usd:
371
bux:
65141.96
2024. április 19. péntek Emma

Az unió felbomlásához is vezethet a migránsprobléma

Ma érkeznek Szlovéniába az első német határőrök, akiket többszáz másik követ további európai országokból. A németek másokkal együtt segítenek mederben tartani a bevándorlók hullámát. Korábban Szlovénia figyelmeztetett: az unió felbomlásához vezethet, ha nem kezelik megfelelően a migráns- és menekültproblémát.

Összesen 400 határőrt ígértek a kétmilliós Szlovéniának az uniós tagországok és mától német egyenruhások is segítenek a menekült-probléma kezelésében.

A szlovén belügyminisztérium további 100-120 vámost vezényel a határra, ahol katonák, rendőrök és magán biztonsági cégek dolgozói próbálják kezelni a menekülthullámot, amely megterheli a kis alpesi állam forrásait.

A 400, európai uniós határőr Szlovéniába vezényléséről az Unió vasárnapi, rendkívüli csúcstalálkozóján szavaztak a tagállamok. Az állomány Németországból, Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkezik majd.

8 osztrák határőr már korábban munkába állt és a szlovén hatóságok 250 munkanélkülit is felvesznek, hogy segédkezzenek a menekültközpontok fenntartásában.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök "abszolút elviselhetetlennek" nevezte menekült és migráns-áradatot és az EU-csúcson arra figyelmeztetett: felbomolhat az Unió és maga Európa, ha a tagállamok továbbra is civakodnak és nem állapodnak meg közös fellépésről.

A Közel-keletről, Ázsiából és Afrikából érkező menekültek és migránsok azután vették Szlovénia felé az irányt, hogy a magyar hatóságok lezárták a magyar-horvát határt. Tíz nap alatt közel 90 ezren érkeztek Szlovéniába azzal a céllal, hogy továbbutazzanak Németországba.

Tudósítók szerint kedden 14 és félezer ember érkezett és továbbiak vannak úton Horvátországból, miközben a vándorlók eltökéltségét a hideg idő sem befolyásolja.

Szlovénia jelezte, hogy maga is határkerítést állíthat fel, de csak akkor, ha az Uniós intézkedésekkel nem sikerül mérsékelni a menekültek beáramlását.

Mindeközben az osztrák belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "technikai" kerítést építenek a határra, hogy kézben tudják tartani a Szlovéniából érkező menekültek és migránsok áramlását.

Kedden a német szövetségi állam, Bajorország miniszterelnöke élesen bírálta Ausztriát, amiért úgymond "nem koordinálja" a Németország déli részére érkező menekültek mozgását. Kijutott a bírálatból Angela Merkel szövetségi kancellárnak is a menekültválság kezeléséért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×