eur:
388.94
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Melyik a világ legveszélyesebb és legbékésebb állama?

Izland a világ legbékésebb, míg Szíria a legbékétlenebb országa - olvasható a Gazdasági és Béke Intézet nevű nemzetközi kutatóközpont legújabb tanulmányában. Az anyag szerint Európa története legbékésebb, míg a Közel-Kelet a leginkább feszültséggel terhelt időszakát éli.

Háború, brutális kivégzések, történelmi emlékek pusztítása - Szíria a világ legbékétlenebb és veszélyesebb országa, szemben a leginkább nyugodt kis északi szigetállammal, Izlanddal.

A közel-keleti ország 2008-ban még a világ 88. legbékésebb országa volt, a 2011-ben kirobbant polgárháború nyomán azonban a világ legveszélyesebb és legerőszakosabb országává vált - ez olvasható az ausztráliai központú kutatóközpont, a Gazdasági és Béke Intézet legújabb Globális Béke Indexében.

Szíriával szemben Izlandon a legalacsonyabb a konfliktushelyzetek aránya, miközben itt a legmagasabb a közbiztonság. Az északi országot - Dánia és Ausztria követi a dobogón.

Ugyan Magyarország nyugati szomszédjától lemaradva a 22. helyen áll, nem panaszkodhat, mivel Európa legbékésebbnek mondott államai között található.

Az Intézet szerint a biztonság kérdésében nő a szakadék Európa és a Közel-Kelet és Afrika közt. Míg az öreg kontinens történelme legnyugodtabb időszakát éli át, addig a Közel-Kelet és Afrika különösen válságos időket él.

A békeindexbe beszámították a politikai bizonytalanságot, a gyilkosságok arányát, a fegyverszállítást és a szomszédokkal fennálló feszültséget.

A magasabb bűnözési ráta és fegyverexport miatt például Svédország és Norvégia a 13. és 17. helyre szorult.

Oroszország - minden bizonnyal jelentős fegyverexportja és az ukrajnai konfliktus miatt - kevésbé békés állam az index alapján, mint Nigéria, ahol a Boko Haram terroristák rendszeresen követnek el tömeggyilkosságokat.

Az intézet megpróbálta pénzben kifejezni, hogy mennyibe kerül a világgazdaságnak az erőszak.

A katonai kiadások, a bűnözésre és a bűnüldözésre költött pénzek alapján közel 14 és félbillió dolláros költséget jelentenek a világnak az erőszakos cselekmények és a feszültség, ami a globális GDP közel 13 és fél százalékának felel meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×