eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szlovákia is veszít, ha becsődöl Görögország

Fennáll a veszélye annak, hogy a Görögországnak hitelező európai uniós tagállamok - Szlovákiát is beleértve - nem kapják vissza pénzüket. Robert Fico szlovák miniszterelnök azonban nem tart ettől.

Robert Fico miniszterelnök szerint az esetleges görög államcsődnek Szlovákiára nézve nem lesz különösebben érzékelhető hatása, annak ellenére sem, hogy a második európai stabilitási mechanizmus értelmében Szlovákia kezességet vállalt egy milliárd euróig.

"Érthető, hogy ezek a garanciák a követeléseink közt szerepelnek majd Görögországgal szemben. Nincs mitől tartanunk, hisz közismert, hogy ezeket a bruttó államadósság keretében tartjuk nyilván. Tehát mi ezt az egészet túléljük" - mondta a szlovák kormányfő.

"Ha bekövetkezik a görög államcsőd, az még nem jelenti azt, hogy a Szlovákia által garantált összeg azonnal kifizetendő" - véli Bugár Béla. A Híd elnöke azt mondja, károk nyilvánvalóan lesznek, hisz Görögország Szlovákiának is tartozik, de nem feltételezhető, hogy semmit sem fizetnek vissza.

Szlovákia a görög csődön legfeljebb 1,5 milliárd eurót veszíthetne, ekkora összegre vállalt ugyanis garanciát. A valóságban a veszteség azonban ennél alacsonyabb lenne, elemzők nem feltételezik ugyanis, hogy a görögöknek az összes tartozását elengedik. A szlovák pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet még 2012-ben kiadott elemzése szerint Szlovákia számára nagyjából 700 millió eurós kárt okozna a grexit.

Pénzügyi elemzők szerint a görög csőd hatásaival leghamarabb a Görögországba utazó szlovákiai turisták szembesülhetnek. A szervezett utazások résztvevőinek ugyan szinte semmi aggódnivalójuk nincs, az utazási irodák még jóval a szezon előtt lefoglalták a szállásokat és a járatokat, és már ki is fizették azokat. A bizonytalan időszakban viszont az ottani boltosok úgy dönthetnek, hogy nem fogadnak el bankkártyát. Ezért a szlovák hivatalok arra figyelmeztetnek, hogy ajánlatos az egész ottlétre elegendő eurót vinni.

A görög csődöt azonban azok is megérezhetik, akik nem Görögországba utaznak a nyáron, hiszen a csőd miatt az euró árfolyama is visszaeshet, ami olyan országokban jelenthet többletterhet, ahol nem az euró a fő fizetőeszköz. Átmenetileg a részvénypiacokra is rányomná a bélyegét a görög válság, aminek a nyugdíjalapokban takarékoskodók ihatják meg a levét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×