eur:
389.22
usd:
363.72
bux:
68243.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Irán is bombázta az Iszlám Állam állásait?

Az amerikai védelmi minisztérium azt állítja, hogy Irán légicsapásokat hajtott végre az úgynevezett Iszlám Állam létesítményei ellen Irakban. Ez lehetett az első ilyen bevetés Irán részéről. Az Egyesült Államok és szövetségesei már korábban elkedték a a levegőből bombázni az ISIS-t.

Az Egyesült Államok szerint Irán beavatkozott Irakban, Teheránban viszont tagadják, hogy az iráni légierő az úgynevezett Iszlám Állam állásait bombázta volna Irakban.

Míg egy vezető iráni illetékes cáfolta az iráni légicsapásról szóló hírt, addig amerikai illetékesek azt bizonygatták, hogy az irániak a mára kiöregedett F-4 Fantom típusú gépekkel támadták az utóbbi napokban az ISIS-t.

Az iráni beavatkozás hírét egy iraki biztonsági szakértő is megerősítette, Hisam al-Hasemi azonban azt mondta, hogy az irániak 10 nappal ezelőtt hajtották végre légicsapásaikat az iraki-iráni határ közelében fekvő Dijalában.

Ez a tartomány etnikailag vegyes régió, ahol az iraki kormányhadsereg, a sííta és a kurd milíciák több városból és faluból elüldözték az Iszlám Állam harcosait.

Az Al-Jazeera televízió olyan felvételt mutatott be, amelyen egy F4-es Phantom harci gép látható, amint az Iszlám Állam állásait támadja.

A térségben csak a törököknek és az irániaknak van Phantom gépük. Mivel Törökország vonatkodik beavatkozni és a bevetés az iráni határ közelében történt, ezért minden bizonnyal az irániak hajtottak végre fegyveres akciót - mondta egy brit védelmi szakértő.

John Kerry amerikai külügyminiszter azzal hárította el a választ, hogy nem akarja kommentálni, hogy egy másik állam katonai erővel beavatkozna Irakban.

A Pentagon korábban ismét hangsúlyozta, hogy nem működik együtt Iránnal az Iszlám Állam harcosai ellen - nem koordinálnak és nem igyekeznek elkerülni az esetleges átfedéseket velük - mondta John Kirby tengernagy a védelmi minisztérium szóvivője.

Felmerül azonban, hogy az amerikaiaknak és az irániaknak igenis előre össze kellene hangolniuk tevékenységüket Irakban, ha el akarják kerülni, hogy incidensek történjenek köztük.

Szerdán az amerikaiak közölték, hogy további 11 légicsapást hajtottak végre, de hozzátették: ott, ahol az irániak indítottak támadást, nem voltak amerikai földi csapatok vagy harci gépek.

Teheránban viszont egy neve elhallgatását kérő magas rangú illetékes tagadta, hogy támadták volna az Isis-t és azt mondta: kizárt az együttműködés Amerikával.

Bár Irán és az Egyesült Államok viszonya hosszú ideje ellenséges, a dzsihádista Iszlám Állam közös ellenségük. Az irániak pedig az Isis ellen harcoló iraki sííta milíciákat támogatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×