eur:
391.2
usd:
367.05
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szélsőjobb- és terrorveszély Németországban

Németországban a szélsőséges elemek egyre erőszakosabban igyekeznek elérni céljaikat. Noha szám szerint némileg csökkent a szélsőbal- valamint szélsőjobboldali erők csoportja, de mint a belügyminiszter legfrissebb jelentéséből kitűnik, elszántságuk fokozódott. Mindezt tetézi az iszlám terrorveszély. A belbiztonsági szervek jelenleg már közel 45 ezerre emelkedett azoknak a mohamedánoknak a száma, akik felszólításra készen állnak terrorcselekmények végrehajtására.

A szélsőséges beállítottságú németek száma valamelyest csökkent, de akcióik fokozatosan durvulnak. A belügyminiszter jelentésében elmondta, hogy tavaly 20 százalékkal nőtt az idegengyűlöletből fakadó, súlyos testi sértéssel járó neonáci bűncselekmények száma. Ennél némileg több erőszakot követtek el a szélsőbaloldali erők, amelyek kiváltképpen a hatósági közegeket tekintik eltiprandó ellenségüknek.

Különösen aggasztó jelenségnek minősítette a belügyminiszter az iszlám terrort, amely kiváltképpen a szíriai polgárháború kirobbanása óta fenyegeti egyre jobban Németország belső biztonságát. Csaknem fél ezer fiatalt sikerült annyira megtéveszteni hamis jelszavakkal, hogy mindent hátrahagyva Szíriába mentek harcolni. Közülük - a hatóságok értesülése szerint - legalább százan úgy tértek vissza Németországba, hogy felszólításra bármikor készek a brüsszeli zsidó múzeum ellen nemrég végrehajtott merénylethez hasonló terrortámadás elkövetésére.

Összesen legalább 43 ezerre teszik a szélsőséges beállítottságú mohamedánok számát, akiket gyakorlatilag alvó sejtnek lehet tekinteni. A muzulmán szélsőségek egyes irányzatait tekintve a szalafizmus terjed a leglendületesebben. Az iszlám jogrend, a sarija, alapján működő közigazgatás megvalósítására törekedő és a világi államot elutasító irányzat híveinek száma tavaly már 5500-ra emelkedett az egy évvel korábbi 4500-ról.

A miniszter hangsúlyozta azonban, hogy a belügyi szerveknek nincs tudomásuk konkrét merénylet tervéről, de éberségre intette a lakosságot, mert - mint fogalmazott - a belügyi szervek csakis a lakosság együttműködésével képesek eredményesen ellátni feladatukat. Utalt arra is, hogy a terrorcselekmények megelőzésében nélkülözhetetlen az állandó információcsere a szövetséges országok hírszerző intézményeivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×