eur:
388.82
usd:
360.76
bux:
68684.18
2024. május 7. kedd Gizella

Nem akar többet repülni a klímajelentés miatt elborzadt meteorológus

Zokogni kezdett és megfogadta, hogy soha többé nem ül repülőre - így reagált egy amerikai meteorológus az ENSZ Kormányközi Bizottságának legújabb klímajelentésére. A Twitteren közölt reakciója miatt e-mailek tömege árasztotta el a postaládáját.

"Rámjött a sírás a San Franciscó-i reptéren, miközben a feleségemmel beszéltem. Még soha nem sírtam tudományos jelentés miatt" - írta szeptember 27-én a Twitteren Eric Holthaus amerikai meteorológus.

Miután a szakember megtudta, mi áll az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottságának jelentésében, nyilvános fogadalmat tett, hogy többé nem száll repülőre.

Az eredmény az volt, hogy kapott hideget és meleget is gondolatai miatt. "Ha tényleg ennyire csökkenteni akarja az ökolábnyomát, akkor miért nem követ el öngyilkosságot?" - tette fel a kérdést az egyik levélíró, miután Holthaus postaládáját üzenetek százai árasztották el.

A meteorológust az keserítette el, hogy a kormányközi bizottság most először deklarálta: az emberiség néhány évtizedre van attól, hogy veszélyessé váljon az éghajlatváltozás.

"Teljesen el voltam keseredve" - írta - "nem mint tudós, hanem mint ember, a Föld polgára" - tette hozzá.

"Mivel nincs globálisan összehangolt klímapolitika, ezért a egyének, városok és cégek felelőssége lesz, hogy tegyenek valamit - írta még.

Holthaus szerint a legnagyobb széndioxid-kibocsátás okozója a repülés. Sokat utazott az országon belül, ismerte el, emellett nyaralni repült Tanzániába és Kaliforniába. Hiába osztott meg mással autót, hasznosította újra a szemetet és szokott le a húsról, a repülőutakkal jóval több széndioxid került miatta a légkörbe, mint amennyit zöld tevékenységeivel visszafogott.

Többen felvetették, hogy mennyire tud majd a tudomány műveléséhez szükséges pártatlansággal megnyilvánulni az amerikai meteorológus, ha ennyire érzelmesen reagált az ENSZ-jelentésre.

Az anyag 95 százalékos bizonyossággal állítja azt, hogy az ember tevékenysége okozza a klímaváltozást. A további széndioxid-emisszió miatt újabb hőhullámok jönnek, emelkedik a tengerszint, olvad a jég és szélsőséges időjárás várható. A változások évszázadokon át éreztetik majd hatásukat. Csak "folyamatos és összehangolt" fellépéssel lehet mérsékelni a hatásokat - írják a szerzők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×