eur:
388.6
usd:
361.18
bux:
68647.37
2024. május 7. kedd Gizella

Döntetlennel zárult a Merkel-Steinbrück választási vita

Németországban óriási várakozás előzte meg Angela Merkel kancellár és a szociáldemokrata Peer Steinbrück közti televíziós vitát. Politikai elemzők azt várták, hogy a tegnap este lezajlott másfél órás vita lesz a választási kampány csúcspontja. A média egybehangzó véleménye szerint a rendkívül visszafogott hangulatban igazi pengeváltásra nem került sor, a vita a választók szemében döntetlenül zárult.

Az öt tévécsatornán, de rádión is közvetített televíziós vita végül is illeszkedett a választási kampány eddigi menetéhez. A kancellár és ellenzéki kihívója között a másfél óra során nem volt egyetlen lényegbe vágó szóváltás sem, csaknem szenvedély-mentesen igyekeztek álláspontjukat a válaszokra fenntartott időben kifejteni.

Mindketten sötét ruhában jelentek meg, Angela Merkel zakója kivágásában a német nemzeti színeket idéző fekete-arany-piros nyakláncot viselt, mintegy ezzel is kihangsúlyozva, hogy a konzervatív tábor képviselőjeként kíván továbbra is kormányozni.

A személyeskedést teljesen nélkülöző vitában a kancellár az elmúlt négy esztendő során elért eredményeket domborította ki, hangsúlyozva, hogy vezetése mellett Németország sikeresen vészelte át a nemzetközi pénzügyi válságot. Merkel kormányzását kihívója, a szociáldemokrata Steinbrück inkább evickélésnek nevezte és lényegbe vágó aktivitást nem tudott felfedezni a nehéz időkben. Viszont mindketten elutasították a nemzetközi jog által nem szentesített fegyveres beavatkozást Szíriában.

Kimaradt a vitából az energia-kérdés - ezt Jürgen Trittin zöldpárti vezető vetette mindkettőjük szemére, rámutatva arra, hogy az újrahasznosítható energia mindenki számára elérhető hozzáférhetősége kulcsfontosságú téma lesz az elkövetkező évek során.

Trittin alighanem ezzel a mai tévényilatkozatával előrevetette a ma este esedékes második televíziós vita egyik fő témáját. Angela Merkel és Peer Steinbrück után ma ugyanis a Zöld- és az ugyancsak ellenzéki Baloldali Párt, valamint a jelenlegi koalíció kisebbik partnere, a Szabaddemokrata Párt vezetője méri össze erejét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×