eur:
388.43
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Három uniós államnak szabad az, ami a többinek nem

Az Európai Unió ma teszi közzé elemzését a tagállamok költségvetéséről és szabályai szerint bírság fenyegeti azokat, akik nem tettek lépéseket az egyensúly helyreállítására. Úgy tűnik azonban, hogy három nagy állam megússza a büntetést. Az EU ezzel is jelzi, hogy kezd távolodni a megszorítási politikától.

Amit nem szabad másoknak, azt szabad Franciaországnak, Spanyolországnak és Hollandiának: azaz, az úgynevezett maastrichti kritériumokat figyelmen kívül hagyva, GDP-jük 3 százalékánál nagyobb költségvetési hiányt halmozhatnak fel.

Emellett enyhítik az olasz pénzügyi döntések szigorú ellenőrzését is. Magyarország ellen leállítják a túlzottdeficit-eljárást, mert teljesítheti a hiánycélt. Belgium politikai okokból úszhatja meg a büntetést, ahogy a britek is, Szlovénia pedig szigorú figyelmeztetésre számíthat.

Mint a Financial Times megjegyzi, az Európai Bizottság a könnyítés feltételéül azt szabta, hogy az érintett országok munkaerő-piaci reformot vezetnek be - magyarul megkönnyítik a dolgozók elbocsátását.

A Bizottság szerint a reformok késése növelte meg a munkanélküliséget az EU-ban. Megvan az a határ, amin túl a takarékoskodással már nem lehet eredményeket elérni - utalt rá az Európai Bizottság egyik közgazdásza.

Vajon azt jelenti-e ez, hogy Brüsszel nem figyel oda többé a "pénzügyi fegyelemre"? - bizottsági illetékesek sietnek leszögezni, hogy nem, és azt mondják: Párizs és Madrid ugyan kapott két év haladékot, amíg nem kell megfelelni a 3 százalékos hiánycélnak, de közben kemény lépésekkel meg kell zabolázni költségvetésüket.

Francois Hollande francia elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő is szavakban azt hangsúlyozta, hogy sürgős lépéseket kell tenni a többmillió munkanélküli európai fiatal megsegítésére.

A Francia Nemzeti Bank elnöke arra figyelmeztette Hollande elnököt, hogy a kormánynak még mélyrehatóbb nyugdíj- és munkaerő-piaci reformot kell végrehajtani, mert egyedül adóemelésekből nem tudja egyensúlyba hozni a költségvetést.

Christian Noyer azt mondta: Párizsnak fel kell adnia "a túlságosan a múlt munkahelyeinek megőrzését" célzó politikáját. Ehelyett rugalmasabbá kell tennie a munkaerőpiacot, amely segíthet a munkahelyteremtésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×