INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Indulatossá vált a választási kampány hajrája

Infostart / InfoRádió
Csehországban pénteken és szombaton tartják a közvetlen elnökválasztás második fordulóját. Az államfői székért a két hét ezelőtti voksolás során győztes Milos Zeman és a másodikként továbbjutó Karel Schwarzenberg külügyminiszter küzd meg.

Szinte lehetetlen megjósolni az egész cseh társadalmat megmozgató államfőválasztás végeredményét. A szakemberek és a fogadóirodák szerint az ország történetében első ízben rendezett közvetlen államfőválasztáson a volt kormányfő, Milos Zeman szoros győzelme várható, ám a megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy sok a bizonytalansági tényező és akár meglepetés is születhet.

Sok múlik azon is, milyen lesz a részvétel, várható, hogy talán meghaladja az első fordulóban tapasztalt, nagyon magasnak mondható 60 százalékot. Összesen csaknem 8,5 millió választásra jogosult polgár járulhat az urnákhoz. Míg a nagyvárosokban egyértelműen a 75 éves Schwarzenberg a favorit, a vidék és a baloldal főleg a 68 esztendős Zemant támogatja.

A két jelölt csütörtök este a cseh közszolgálati televízió vitaműsorában válaszolt a műsorvezető és a meghívott vendégek kérdéseire. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy Zeman kitűnő szónok, ügyesen kitért a kényes kérdések előtt, gyakran szellemesen és ellenfelét nem kímélve, de a fair play szabályait betartó módon válaszolt, általános vélemény szerint meggyőzőbben szerepelt ellenfelénél.

Ezúttal is szóba került a Benes-dekrétumok kérdése, mely alaposan megosztja a cseh társadalmat. Egy héttel ezelőtt ugyanis az egyik vitaműsorban Schwarzenberg helytelenítette a németek II. világháború utáni kitelepítését, ami hatalmas nemtetszést váltott ki az országban, s valóságos nacionalista indulatokat korbácsolt a társadalomban. A külügyminiszter csütörtökön is kitartott korábbi kijelentése mellett, miszerint a kollektív bűnösség elvének alkalmazása helytelen volt.

Megfigyelők szerint az elmúlt két hét során nagyon eldurvult és indulatos volt az államfő-választási kampány. Prágai lapok beszámolói alapján nemcsak barátok, kollégák és a művészek, hanem még a házastársak is heves összetűzésbe kerültek a két elnökjelölt miatt. Övön aluli ütésekből sem volt hiány, a külügyminiszter támogatói szerint a baloldali, de független Milos Zeman oroszbarát, aki Václav Klaus rövidesen leköszönő elnökkel együtt a cseh politikát befolyásoló bűnözők és korrupt milliárdosok érdekeit képviseli. Zemanék pedig tudatosan azt próbálták sugallni a választóknak, hogy Schwarzenberg nem igazi hazafi, évtizedekig nem is élt az országban és ráadásul felesége nem is beszéli a cseh nyelvet

A megfigyelők szerint a kiélezett politikai csatát leginkább az döntheti el, hogy a fiatalok és az eddig bizonytalanok közül végül hányan mennek el voksolni, s az első fordulóban kiesett hét jelölt hívei kikre adják majd a voksaikat. A választási helyiségek szombaton délután 2 órakor zárulnak, becslések szerint még aznap kihirdetik az eredményt.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk