eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nem repülhet az amerikai légierő büszkesége?

Eddig az amerikai légierő büszkesége volt az F-22 Raptor, most azonban korlátozzák a repüléseit. Lehet, hogy a harci gép csúcstechnológiát képvisel, de nemcsak az ellenségre, hanem a pilótákra is veszélyes. A lopakodó gépeket tavaly már több hónapra, a földre parancsolták.

Az F-22 Raptort az amerikaiak annyira féltve őrzik, hogy exporttilalom alá esik, és így egyetlen más ország légierejében sincs hadrendben.

A gép karrierjét azonban beárnyékolják a nem szűnő gondok a pilóták oxigénellátásával. Leon Panetta védelmi miniszter most elrendelte, hogy sürgősen építsenek egy tartalék oxigénrendszert a gépbe, és a repülőterek viszonylagos közelében gyakorlatozhatnak csak vele - azaz nem folytathatnak vele nagy távolságú repüléseket.

Jeff Haney százados, a légierő egyik legjobbnak tartott pilótája egy éve halt meg, amikor lezuhant a gépével. Családja szerint, ha a Pentagon hamarabb lépett volna, akkor a pilóta még élne. A felesége beperelte a gépet gyártó Lockheed Martin céget, miközben a légierő a pilótát hibáztatta azért, mert vészhelyzetben elveszítette az önuralmát.

Az oxigénellátó-rendszer gondjaira utaló első panasz két évvel korábban hangzott el, amikor egy pilóta rosszul lett. Az ABC News nyomozása szerint több pilóta is szédülésre panaszkodott, és 2008 óta legalább 25 incidenst említettek. Az egyik esetben a pilóta elveszítette az irányítást, a gép zuhanni kezdett és már a fák tetejét súrolta, amikor sikerült katapultálnia.

A CBS 60 Minutes című műsorában két pilóta azt mondta: nem hajlandók repülni az F-22-vel biztonsági okok miatt. A gép másoknál magasabban, 50 ezer lábon (15 ezer kilométernél valamivel magasabban) repül, és a pilóta légzését kizárólag a sűrített oxigén, nem pedig a fülkében található levegő biztosítja.

Egy Raptor árát több százmillió dollárra becsülik - ez azt jelenti, hogy az amerikai történelem legdrágább vadászgépe. Annak ellenére, hogy már 2005-ben hadrendbe állították, eddig egyszer sem vetették be élesben. A 79 milliárd dolláros flottát - amelynek az árából néhány bajba került országot ki tudna menteni az IMF - tavaly öt hónapra, a földre parancsolták, miközben a légierő megpróbálta kivizsgálni a hibákat. Megoldást azonban nem találtak, és később ismét engedélyezték a gépek repülését - írta az ABC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×