INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Mi lesz a Tobin-adó sorsa?

Infostart / InfoRádió
A pénzügyi tranzakciók megadóztatásának a gondolata évek óta szerepel a világ politikai vezetőinek napirendjén, de azt egészen konkrét formában Nicolas Sarkozy vetette fel újra december 31-i újévköszöntő beszédében, kijelentve: a pénzvilágnak részt kell vennie az általa okozott károk helyrehozatalában. Az államfő akkor azt is jelezte: bár az lenne a kívánatos, hogy ezt az adót európai szinten vezessék be, Franciaország kész egyoldalú lépéseket tenni, ha a kérdésben nincs egyetértés a tagországok között.

A kérdésben természetesen a mai napig nincs egyetértés, a francia elképzelést a pénzügyi műveleteket amúgy évek óta megadóztató britek ellenezték a leghevesebben, így a Fillon-kormány február közepén törvénymódosítást készített, 0,1 százalékos adót vetve ki a pénzügyi tranzakciókra. Az intézkedés, amellyel a franciák a többi tagállamot is hasonló lépésre szeretnék buzdítani, az egymilliárd eurót meghaladó alaptőkéjű, Franciaországban bejegyzett cégek részvényeit érintő ügyletekre vonatkozik.

A fentiek mellett néhány spekulatívnak tekintett pénzügyi műveletre 0,01 százalékos adót vetnek ki, ez elsősorban a határidős biztosítási csereügyleteket, illetve az úgynevezett nagy frekvenciájú, azaz kizárólag a számítógépek által vezérelt tőzsdei kereskedelmet érinti. Az új törvény augusztusban lépne hatályba, vagyis sorsa teljes mértékben az elnökválasztások eredményétől függ.

Nem zárható ki ugyanakkor, hogy a fenti adók kivetéséből végül nem lesz semmi, az egyelőre legesélyesebbnek tartott szocialista jelölt ugyanis uniós szintű szabályrendszert akar alkotni, márpedig mindenki tudja, hogy azt számos tagország ellenzi.

Érdekes módon a zöldek és a szélsőbal jelöltje is hasonló állásponton van, vagyis végül talán ők lesznek azok, akik anélkül, hogy kimondanák, megfúrják az eredetileg az amerikai James Tobin Nobel-díjas közgazdásztól származó ötlet franciaországi alkalmazását.


A címlapról ajánljuk