eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Az apákat is sújtja a szülés utáni depresszió

Egy új kutatás megerősíteni látszik, hogy nemcsak az anyákat, de az apákat is sújthatja a születés utáni depresszió, sőt a fiatal férfiak esetében magasabb a kockázat. A tanulmány szerint minden tizedik apa lehet érintett.

Arról, hogy az apákat is sújthatja a szülés utáni depresszió, már évek óta írnak különböző tanulmányokban, így a mostani ausztrál értekezés csak megerősíti a korábbi megállapításokat.

A Social Psychiatry and Psychiatric Epiedemology című szaklapban kiadott anyag azt a meglepő kitételt is tartalmazza, hogy a gyermek első életévében az apák közül valamivel többen lehetnek depressziósak, mint az anyák: 9,7 százalék szemben a 9,4 százalékkal.

Különösen a 30 év alatti apáknál nagy a kockázat - 40 százalékuknál fordulhat elő a gyerek születése utáni depresszió.

"Az eredmény azt sugallja, hogy a születés után az apák mentális állapotát is figyelni kell, és be kell avatkozni, ha szükséges" - állapítja meg a tanulmány.

De mi lehet a korábban nem ismert jelenség oka? A mostani anyag nem ad konkrét magyarázatot, de megjegyzi: az apák szerepe egyre fontosabb. Mivel ők is álmatlanok lehetnek, és többféle feladatot próbálnak meg egyszerre ellátni, fontos korán felismerni a veszélyben lévő apákat, mert ha mentális problémáik elhúzódnak, akkor nehezebb lesz kezelni azokat - írják a szerzők.

Korábbi tanulmányok magasabbra teszik a posztnatális depresszióban szenvedő anyák arányát, ugyanakkor a férfiakra leselkedő veszélyeket is említik. Közel két éve jelent meg egy hasonló anyag - akkor a Kelet-virginiai Orvosi Egyetem kutatása alapján, amely megjegyezte: a legtöbb orvos fel sem fogja, hogy mennyire elterjedt ez az állapot.

A depressziós férfiak gyerekeinél másokhoz képest kétszer nagyobb arányban alakulhatnak ki viselkedési gondok, például hiperaktivitás.

A brit Orvosi Kutatási Tanács, az MRC 2010 őszén publikált tanulmánya szerint a gyerek 12 éves korára az anyák 40 százaléka, míg az apák egyötöde esett át depressziós időszakon. A leginkább veszélyben lévők ugyanakkor azok, akinél fiatalkorukban is előfordult depresszió és akik szegényebb környékeken élnek - hangsúlyozták a szerzők.
Egy új kutatás megerősíteni látszik, hogy nemcsak az anyákat, de az apákat is sújthatja a születés utáni depresszió, sőt a fiatal férfiak esetében magasabb a kockázat. A tanulmány szerint minden tízedik apát sújthatja ez a helyzet. Szvetnik Endre mondja el a részleteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×