eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem kivételeztek a volt alelnökkel

Nem protekcióztak a szívátültetésen átesett Dick Cheney volt amerikai alelnökkel - mondják orvosok. Cheney 71 éves korában kapott új szívet, és tovább várt rá, mint egy átlagbeteg. Az eset nyomán azonban újra megindult a vita a transzplantációs betegek várólistáiról.

Dick Cheney, az iraki háborút megindító amerikai neokonzervatívok egyik vezéralakja alaposan lefogyva várt arra, hogy új szívet kaphasson. Valószínűleg politikai múltja is közrejátszott abban, hogy sokan bírálták, hogy egy idősebbnek számító embert ilyen komoly műtéttel mentettek meg. A fiatalabb betegek és hozzátartozóik megkérdőjelezik, hogy érdemes-e donorszívet adni olyan embernek, aki valószínűleg csak rövidebb ideig él majd vele, miközben többezren várnak a transzplantációra.

Több orvos ugyanakkor azt mondta, hogy szerintük nem kivételeztek Cheney-vel. "Az etikus kérdés nem az, hogy ő miért kapott új szívet, hanem, hogy más miért nem kapott" - jegyezte meg Eric Topol kaliforniai kardiológus. "Több, hetven év körüli betegen hajtottunk végre transzplantációt, bár valóban ez a felső életkorhatár az ilyen műtétre" - mondta Mariell Jessup szívspecialista, az Amerikai Kardiológus Szövetség szóvivője.

Dick Cheney az átlagbetegnél tovább várt a donorszívre, így bizonyosan nem kivételeztek vele - tette hozzá.

"Nem lehet előreugrani, nagyon szigorúan ellenőrzik a rendszert" - mondta Allen Taylor, a Georgetown Egyetem szívsebész-főorvosa.

Az Egyesült Államokban jelenleg a várólistán eltöltött idő, az eset sürgőssége és a lakóhely befolyásolja, hogy mikor kap új szívet a beteg. Ha például valaki gyorsan oda tud utazni, ahol hozzáférhetővé válik egy donorszív, akkor több listára is felkerülhet.

Amerikában 3100-an várnak átültetésre és ezek közül 330-an halnak meg évente még a műtét előtt.

Art Caplan bioetikus ugyanakkor a többi orvosnak ellentmondva azzal érvelt, hogy a fiatalabbakat kellene előrébbsorolni a várólistákon: "ők jobban ki tudják használni az ajándékot, mert tovább élhetnek vele" - mondta.

Az AP megemlített két esetet, amikor új szívet kapott idős férfiak is esélyt kaptak a hosszabb életre. Egy 79 éves kanadai férfi például még 11 évet élt és 90 éves korában hunyt el, egy 75 éves texasi férfi pedig egy 61 éves - igaz, maratonfutó - donor szívét kapta tavaly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×