eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Elkérheti-e a főnök a Facebook-jelszót?

Egyre több amerikai munkaadó követeli meg, hogy az álláskeresők betekintést adjanak Facebook-profiljukba, vagy megadják a jelszavukat. Ez arra késztetett egy szenátort, hogy törvényjavaslatot dolgozzon ki a gyakorlat betiltásáról. Közben egy tanulmány azt állítja: kapcsolat van az önimádat és a közösségi oldalon felhalmozott barátok száma között.

Azzal a legtöbb álláskereső tisztában van, hogy potenciális munkaadója nem hiszi el minden szavát, és esetleg utánanéz az iskolai végzettségének, vagy karrierje korábbi állomásainak. Újabban a cégek már előszeretettel nézegetik azt is, hogy a jelentkező milyen nyomot hagyott maga után a közösségi oldalakon. Ez ellen a profil titkosításával, vagy korlátozásával lehetett védekezni, hiszen az ember úgy érzi: a privát és barátokkal megosztott információ nem tartozik másokra.

Rosszul hiszi - állítja újabban néhány amerikai magánvállalat és állami hivatal. Az AP beszámolt annak a New York-i statisztikusnak az esetéről, akinek Facebook-profilját sikertelenül kereste a lehetséges munkaadó. Mivel nem találta, az interjú során közölte a jelentkezővel: meg kell adnia a felhasználónevét és jelszavát. Az álláskereső visszalépett.

Ezt valószínűleg sokan megtennék, de mivel manapság nem könnyű állást találni, lehetnek olyanok is, akik hajlandóak meghajolni a nyomás alatt. Még 2010-ben egy fizetésnélküli szabadságról visszatérő, az igazságszolgáltatásban dolgozó marylandi férfitől kérték el a belépőadatait, hogy "megvizsgálják, nem volt-e bandatag". Az illető kénytelen volt megadni a jelszót, mert, mint mondta, el kell tartania a családját.

Ez olyan, mintha valaki a lakáskulcsot követelné tőlünk - jegyezte meg Orin Kerr, a Washington Egyetem jogászprofesszora, egykori államügyész.

Mint kiderült, több szövetségi államban nem törvényellenes ez a gyakorlat, bár a Facebook felhasználói feltételeit sérti, ha valaki elkéri más jelszavát. Vannak olyan cégek, amelyek úgy próbálják elkerülni az etikátlan lépést, hogy arra kérik a jelentkezőket: vegyék fel barátnak a humánerőforrás osztály egyik tagját, hogy az kutakodhasson a profiljukban. Különösen az állami hivatalok, például a mentők és a rendőrség kíváncsi, mert "csak erkölcsös embereket akarnak felvenni".

Richard Blumenthal szenátor ennek nyomán közölte: törvényjavaslatot nyújt be, hogy betilthassák a gyakorlatot.

Közben amerikai tudósok kutatása szerint más módon is ártalmas lehet a közösségi oldalak használata. Egyetemi diákok között végzett felmérésük szerint a Facebookon folytatott tevékenység sokakból előhozza az önimádatot. Az ilyen felhasználók a lehető legjobb színben próbálják magukat feltüntetni a profiljukban, képeik inkább jó fizikai megjelenésüket hangsúlyozzák, és nem a barátaikkal eltöltött idő emlékei.

"Ezek a felhasználók felületes kapcsolatok százait tartják fenn, és felületesen kommunikálnak, viszont másoknál többet töltenek az oldalon, és a tevékenységet saját maguk reklámozására fordítják." Igaz, a kanadai York Egyetem mintájában mindössze 100 ember viselkedését vizsgálták, tehát a fajsúlyosabb tudományos értékelés még várat magára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×