eur:
390.84
usd:
365.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Obama sovány, de hatékony hadsereget akar

Az Egyesült Államok és szövetségesei számára is mélyreható változásokat hozhat az amerikai fegyveres erők radikális átszervezése, amit csütörtökön jelentett be Barack Obama. Az amerikai elnök szerint a hadsereg csökkenti európai jelenlétét, "soványabb" lesz, de hatékony marad - mondta Obama.

Az elnök igyekezett az eredményeket kiemelni: a fegyveres erők garantálták az ország biztonságát, és erre büszkék lehetnek - fejtegette a Pentagonban, miközben már a keserű pirula beadására készült.

A világ legnagyobb katonai hatalmát nem a felfegyverzett ellenség, hanem a pénz és a két nagy amerikai politikai párt költségvetési kötélhúzása késztette meghátrálásra - ami miatt jövőre várhatóan közel 500 milliárd dollárral csökkentik a katonai költségvetést.

"Meg kell erősítenünk gazdasági erőnket otthon, ami külföldi befolyásunk alapja" - mondta Obama, és említette azt a keserű kompromisszumot jelentő költségvetési törvényt, amely a fűnyíróelv alapján csökkenti az amerikai szövetségi költségvetést és így a Pentagon büdzséjét is.

Az eddigi katonai doktrína az volt, hogy Amerikának képesnek kell lennie egyszerre két háborút folytatnia - ahogy azt tette Irakban és Afganisztánban. A főként a hadsereg és a tengerészgyalogság állományának megnyirbálása után a cél már csak az lesz, hogy ha kell, akkor egy háborúban tudjanak harcolni az amerikai katonák.

Mindez további terheket róhat a NATO-szövetségesekre, az olyan országokra is, amelyek eddig úgymond "szakosodással" vették ki a részüket a közös akciókból és például kevés harcoló alakulatot küldtek Afganisztánba.

Obama és kormánya éles bírálatokat kapott a republikánusoktól, akik "meghátrálással" vádolták, ám azt fejtegette: nem hagyja, hogy Amerika elveszítse vezető katonai szerepét a világban. A hangsúly a terror elleni fellépésen, a nukleáris elrettentésen és a haza védelmén lesz - mondta. A fegyveres erők mozgékonyak, rugalmasak maradnak és készen állnak majd a válsághelyzetekre - tette hozzá.

A stratégia azonban azt sugallja, hogy Amerika csökkenti európai jelenlétét, mert Ázsia nagyobb prioritást kap. A védelem nagyobb figyelmet szentel majd a online-hadviselésnek, a rakétavédelemnek, a megfigyelésnek és a hírszerzésnek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×