INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Kell-e aggódni a szilikonbetét miatt?

Infostart / InfoRádió
A francia egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint bizonyos szilikon mellpótlásokat sürgősen el kell távolítani, mert esetleg rákkeltők lehetnek. A pánik immár az érintett angliai nők körében is elterjedt, de brit vizsgálatok szerint nincs ok ijedtségre.

Mintegy 50.000 brit nő operáltatta be azt a fajta mellpótlást, amelyről a gyártás helyén, Franciaországban megállapították, hogy gyenge minőségű, ipari szilikont tartalmaz, és ez esetleg rákkeltő hatású lehet. Eddig nyolc rákmegbetegedésről érkezett hír, az egyik beteg meghalt.

Folyik annak a kivizsgálása, hogy valóban a beoperált szilikon okozta-e a rákot. Annyi bizonyos, hogy a francia PIP mellpótló nem megfelelő minőségű, sokan panaszolták, hogy a szilikon burka kiszakadt. A francia egészségügyi hivatal elővigyázatosságból ajánlja a mellpótlások kioperálását.

Angliában azonnal klinikai vizsgálatnak vetették alá a készítményt, és megállapították, hogy nincs rákkeltő vagy más káros vegyi hatása. Akinek kétségei vannak a mellpótlás felől, forduljon tanácsért a sebészéhez. Ha szeretné kioperáltatni az implantátumot, a sebész esetleg kész díjazás nélkül elvégezni a műtétet, de ez így is belekerül mintegy 650 ezer forintnak megfelelő összegbe.

A PIP implantátum-gyár Marseille mellett működött, de már bezárt. Évente 100.000 mellpótlást készített és exportált, mint kiderült az előírtnál lényegesen gyengébb minőségű, de igen olcsón felvásárolható ipari szilikongélből.

Brit nézet szerint a sebészeknek kérésre kötelességük lenne díjazás nélkül elvégezni a szilikontasakok eltávolítását, elvégre nem a páciens választotta ki a felhasznált PIP mellpótlást, hanem az orvos.


A címlapról ajánljuk