INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nincs válság a karácsonyi vásárokon

Infostart / InfoRádió
A pénzügyi válság Németországban is érezteti hatását, mégis a jelek szerint a hétvégén kezdődött karácsonyi vásár idén sem lesz rosszabb a tavalyinál. A fogyasztói szokásokat elemző Gfk Intézet előzetes felmérései máris érezhető vásárlási lázról tanúskodnak.

A németek bizalommal tekintenek a jövőbe és ez megmutatkozott a karácsonyi vásár kezdetén is. A Gfk indexe immár a negyedik, egymást követő hónapban erősen felfelé ível, amit a kutatóintézet elemzői a munkanélküliség állandó csökkenésére, valamint a bérek emelkedésére vezetnek vissza.

A vásárlási lázban azonban szerepet játszik a pénzügyi válságból fakadó bizonytalanság is, azaz, hogy a lakosság nem annyira a pénz befektetésére, hanem inkább az elköltésére figyel. Idén a GfK felmérése szerint átlagosan 241 eurót akarnak ajándék vásárlásra fordítani, ami ugyan 4 euróval elmarad a tavalyi szinttől, ez azonban megfelel a kereskedelmi várakozásnak, ugyanis, ha a vásárlási láz töretlen marad az év végéig, az üzleti forgalom - csupán a karácsonyi időszakban - megközelíti a 14 milliárd eurót.

Márpedig köztudott, hogy a német gazdaság második tartópillére a belföldi fogyasztás. Míg a legfontosabb húzóág, az export erősen függ a nemzetközi piac alakulásától, a belföldi fogyasztás kevésbé reagál a külső behatásokra.

A GfK tanulmánya kimutatta azt is, hogy a németek legkedveltebb ajándéka idén is a könyv lesz, a második helyen a ruházati cikkek majd pedig a játékok szerepelnek. Sokan helyeznek ajándékutalványt is a karácsonyfa alá, de egyre nagyobb a keletje a rendezvényjegyeknek is.

A fogyasztói szokásokat elemző kutatóintézet közvélemény-kutatása megállapította, hogy a válaszadók csaknem fele ajándékait az interneten szerzi be - így nem véletlen, hogy egyre többen kérnek a Jézuskától informatikai berendezéseket.


A címlapról ajánljuk