eur:
389.25
usd:
362.66
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ingyenes fogamzásgátló a kamaszlányoknak

Ingyenes fogamzásgátló tablettát akar biztosítani a francia kamaszlányok számára egy kormánypárti képviselő. A Berengere Poletti által megfogalmazott és hétfőn a parlament elé terjesztett törvénytervezet ingyenessé és névtelenné tenné az eljárást, így arról az érintettek szülei sem szereznének tudomást. A kezdeményezést a családegyesületek erőteljesen bírálják.

A képviselőasszony szerint az újfajta lehetőségre azért van szükség, mert immár évi 13 ezerre ugrott az iskoláskorú lányokon elvégzett abortuszok száma, ami tíz év alatt csaknem 30 százalékos emelkedésnek felel meg. Javaslata szerint az azt igénylő gimnazistákat csekktömbbel látnák el, ami ingyenes konzultációt biztosítana számukra egy orvosnál vagy nőgyógyásznál, ez utóbbiak pedig fogamzásgátló tablettákat írhatnának fel számukra, de az abortuszhoz való hozzáférés is könnyebbé válna ezzel a módszerrel.

A javaslat szerint a névtelenséget egy sajátos számlázási eljárás biztosítja majd, az egészségbiztosító ez alapján úgy fizeti ki a kezelést, illetve a fogamzásgátló pirulákat, hogy arról az érintett lányok szülei nem szerezhetnek tudomást. A meglehetősen költséges programot a megyei önkormányzatok finanszíroznák.
A
z ötletet, melyet először a szocialisták volt államfőjelöltje, Segolene Royal vetette föl és vezette be 2010-ben az általa irányított nyugat-franciaországi Poitou-Charentes régióban, a családegyesületek és a Katolikus Egyház a kezdettől fogva ellenzi. Úgy vélik ugyanis, hogy a politika ezzel a programmal megengedhetetlen módon beavatkozik a családok életébe, illetve tovább mérgezi a kamaszok és a szülők közötti amúgy sem egyszerű viszonyokat.

Az ügy kapcsán Párizs katolikus érseke még a nyáron arra figyelmeztette a kormány képviselőit, hogy a fogamzásgátláshoz való hozzáférés megkönnyítése tovább csökkenti a fiatalokban a felelősségérzetet, és a szexualitás számukra egyre inkább egy banális aktussá válhat, elszakítva azt mindenféle érzelmi elköteleződéstől.

A számok azt mutatják, hogy az abortuszok száma a fogamzásgátlók masszív használata mellett nem hogy csökkenne, de egyenesen növekszik a gimnazisták körében - figyelmeztetett akkor a bíboros, úgy vélve, hogy szükség van egy olyan szexuális oktatásra, amely nem csupán a terhességgel szembeni védekezést helyezi előtérbe, hanem annak emberi vonatkozásairól, az érzelmekről és a kölcsönös felelősségről is tájékoztatja a fiatalokat.

Az egészségügyi államtitkár is ez utóbbi megközelítés híve, néhány hete azt mondta, a szexuális oktatás nem merülhet ki a "pirulák" hatásainak az ecsetelésében, ennél lényegesen több és mélyebb információkra van szükségük nem csak a lányoknak, de a fiúknak is.

Nora Berra azt is erősen kifogásolta, hogy a törvénytervezet kiiktatná a szülőket a szexuális oktatásból, holott szerinte arra sosem volt akkora szükség, mint napjainkban. Ezek után természetesen kérdés, hogy a kormánypárti többség megszavazza-e az előterjesztést, egy pozitív döntéssel mindenesetre szavazók ezreit veszíthetik el néhány hónappal az elnökválasztások előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×