eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy berlini jogász beperli az Európai Központi Bank elnökét

Egy berlini ügyvéd keresetet nyújtott be Luxemburgban az Európai Bírósághoz Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke ellen, azzal vádolva öt, hogy semmibe vette az Európai Unió szerződéseit, valamint az euróövezet megalapításakor hozott határozatokat. A gazdasági kérdésekre szakosodott ügyvéd keresetében idézi a német államfőt is, aki nemrég hasonló váddal illette az Európai Központi Bankot.

Az Európai Bírósághoz benyújtott keresetében Markus Kerber ügyvéd elsősorban azt veti Jean Claude Trichet szemére, hogy kezdeményezésére a vezetése alatt álló Európai Központi Bank válságba került országoktól felvásárolt államkötvényeket, holott ezt az Európai Unió szerződései, illetve az euróövezet létrehozását célzó megállapodások kifejezetten tiltják. Egyben felszólította a német államfőt is, hogy támogassa keresetét.

Mint Markus Kerber Christian Wulffhoz intézett soraiban hangsúlyozta, az államfő a Nobel-díjasok nemrég tartott lindaui találkozóján szintén szemére vetette az Európai Központi Banknak, hogy államkötvények közvetett felvásárlása útján siet a pénzügyi válsággal küzdő országok, elsősorban az athéni kormány segítségére, holott ezt a Központi Bank alapszabálya kifejezetten tiltja.

Keresetében a berlini ügyvéd feszegeti a Központi Bankra gyakorolt francia befolyás kérdését is, és ezzel kapcsolatban felrója Jean Claude Trichetnek, hogy megsértette a Központi Bank függetlenségét, amikor - úgymond - a francia államelnök utasításai szerint járt el. A Luxemburgban benyújtott per példa nélkül álló, mert eddig még soha senki sem követelte, hogy az Európai Központi Bank bíróság előtt kényszerüljön számot adni pénzpolitikai intézkedéseiről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×