eur:
393.67
usd:
368.81
bux:
65816.67
2024. április 23. kedd Béla

Szlovákia tudomásul veszi, hogy alkotmány készül Magyarországon

Szlovákia elvárja, hogy Magyarország tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait - olvasható többek között abban a nyilatkozatban, melyet a szlovák külügyminisztérium adott ki a magyarországi alkotmányozási folyamattal kapcsolatban.

A hétfőn közzétett nyilatkozat szerint a szlovák külügyminisztérium tudomásul vette, hogy Magyarországon új alkotmány készül, és elvárja, hogy Magyarország tiszteletben tartsa nemzetközi kötelezettségvállalásait, illetve más államok alkotmányos berendezkedését, és hozzájáruljon a jószomszédi kapcsolatokhoz.

A dokumentum a továbbiakban leszögezi: a szlovák alkotmányos rend, a nemzetközi joggal összhangban abból indul ki, hogy a nemzetiségi kisebbségek tartozó személyek jogainak tiszteletben tartásáért és védelméért elsősorban az az ország felel, melyben a kisebbség él.

Szlovákiában a kisebbségekhez tartozó személyek védelme "összhangban a nemzetközi joggal, az egyéni jogok elvén alapul" - írják.

A dokumentum szerint a Szlovák Köztársaság kormánya programnyilatkozatával összhangban igyekszik olyan feltételeket kialakítani a kisebbségekhez tartozó személyek számára, hogy azok Szlovákiában valóban otthon érezzék magukat.

A külügyminisztériumi nyilatkozat szerint a bilaterális államközi kapcsolatokban, Szlovákia tiszteletben tartja és betartja a nemzetközi jog normáit, és érdekelt a Magyar Köztársasággal való jószomszédi kapcsolatokban. A Szlovák Köztársaság ugyanakkor következetesen el fogja utasítani a szuverenitásába való beavatkozási kísérleteket, beleértve a kisebbségekhez tartozó személyek kollektív jogainak érvényesítését - zárul a nyilatkozat.

A szlovák politikai ellenzék az utóbbi hetekben azzal vádolta a kormányt, hogy nem reagál a készülő magyar alkotmánnyal kapcsolatos budapesti kijelentésekre, különösen a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyaroknak tervezett választási jog megadására.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke tétlenséggel vádolta a külügyminisztert, többek között javasolta a szlovák nagykövet azonnali hazarendelését és a két ország közötti alapszerződés felmondását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×