eur:
389.53
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Földet kapnak ajándékba a romák karácsonyra

Tizenkét hektárnyi földterületet akar "ajándékozni" karácsonyra a romák számára egy arab származású francia üzletember, és azt Romák Köztársaságának kívánja elnevezni.

A szocialistákhoz közelálló Rachid Nekkaz a francia cigányokat ért "kormányzati zaklatások" miatt döntött így, és a Le Parisien című napilapnak azt mondta, a leendő területet a belügyminiszter szülőföldjén, a közép-franciaországi Auvergne régióban szemelte ki, és gesztusával "állampolgársági leckét" akar adni Brice Hortefeux számára.

Az akciót ingatlanvagyona egy részéből fogja finanszírozni, elmondása szerint a vásárlásra eddig 200 ezer eurót, mai árfolyamon közel 55 millió forintot tett félre, és a kezdeményezésével egyetértő személyek eddig további 77 ezer eurót (21 millió forintot) adományoztak a célra.

Rachid Nekkaz természetesen nem örökbe, hanem szimbolikus egy euórért, hosszú távra adná bérbe a területet a romáknak. A nyilatkozatából az nem derült ki, hogy a 12 hektárra befogad-e majd romániai, illetve bulgáriai cigányokat is.

A negyvenéves férfi egyébként a nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette: egymillió eurós alapot hozott létre, amelyből azoknak a muzulmán nőknek a büntetését fogja kifizetni, akik a törvényi tiltás ellenére mégis magukra öltik a csak a szemüket szabadon hagyó burkát vagy nikábot.

Mindeközben a romániai és bulgáriai cigányok kitoloncolása tovább zajlik Franciaországban, szerdán egy lyoni és egy Párizs közeli telepet számoltak fel a rendőrök. A bevándorlásügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az év első kilenc hónapjában több mint 21 ezer külföldit toloncoltak ki az országból, köztük 6500 román és 900 bolgár állampolgárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×