eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az európai terrortámadás lehetséges célpontját is ismerik?

Az amerikai kormány szerint továbbra is terrortámadások fenyegetik Európát, és ezért fenntartják az amerikai utazóknak szánt figyelmeztetést. Több európai ország is fenntartja a készültséget.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy fenntartja az Európába tartó, vagy ott élő amerikaiaknak kiadott figyelmeztetést a potenciális terrortámadásokról, bár elismerte, nem tud konkrét célpontról, vagy szervezkedésről.

A figyelmeztetést még október elején adták ki, azt követően, hogy Pakisztánban egy európai célpontok ellen tervezett merénylet-sorozatról szereztek tudomást. Ezt követően a CIA robotrepülőgépes támadásaiban megölték az összesküvés feltételezett résztvevőit, vagy legalábbis közülük néhányat, akik német és brit állampolgárok voltak.

Az amerikai figyelmeztetést követően Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is készültséget rendelt el, és óvott a másik országba történő utazástól. Mindennek nyomán kisebbfajta feszültség alakult ki, a német kormány például az amerikai egy "hipotetikus" fenyegetésre adott túlzott reakciójára panaszkodott - írta a Guardian.

A lap idézte az amerikai külügyminisztérium terrorizmus-elhárítási ügyekkel foglalkozó illetékesét, aki a héten az európai fővárosokban járt. Daniel Benjamin azt állította: továbbra is teljesen jogos fenntartani a figyelmeztetést. "Nagyon is hihető információval rendelkezünk, bár egyes részletek hiányoznak". Emiatt a figyelmeztetés általános, és nem említ konkrét országokat - ismerte el Benjamin.

Az amerikai média azonban többet vél tudni, és potenciális célpontnak nevezte a berlini Adlon szállót, valamint az Eiffel tornyot Párizsban.

Benjamin azt mondta: nehéz szívvel és megfontoltan adták ki a figyelmeztetést és azt állította: európai tárgyalópartnerei teljes mértékben egyetértettek vele a fenyegetés szintjéről. "Nem volt komoly nézeteltérés, bár elfogadták, hogy az amerikaiak egy kicsit másképp csinálják a dolgokat" - mondta.

Nyugati illetékesek szerint a pakisztáni kormány által nem ellenőrzött törzsi területek a terrorcsoportok "olvasztótégelyévé" váltak, és ezeket egyre nehezebb megkülönböztetni egymástól. Ezen a területen rejtőzik a Hakkani-hálózat, a pakisztáni tálibok és a nyugati születésű dzsihadisták csoportjai, akik Pakisztánba mentek kiképzést kapni - mondják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×