eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bankadót vezetne be - a volt kormányfő

Rendkívüli adót vetne ki a bankokra és pénzintézetekre a volt szlovák kormányfő. Robert Fico szerint ez jobb megoldás volna, mint a takarékossági csomag, amely szerinte főként a legszegényebbekre ró terheket.

A szlovák parlament e napokban vitatja meg a kormány megszorító intézkedéseit, amelyek célja a költségvetési hiány csökkentése. Számos termék adójának emelésénél kívül januártól egy százalékkal emelkedik az áfa is.

A legnagyobb ellenzék párt, a Robert Fico vezette Smer nem ért egyet a megszorító csomaggal. A volt kormányfő közölte: már a jövő hét elején benyújtják javaslatukat, amely a bankok és a pénzintézetek nyereségének rendkívüli megadóztatásáról szól majd.

Úgy vélte, ezzel a lépéssel lehetne helyettesíteni a kormány drágulást eredményező intézkedéseit. Mint mondta, ha valahonnan pénz kell, mert a kormánynak szüksége van rá, ne a leggyengébbektől vegyék el. Nagyon egyszerű megoldás, hogy az emberek többet fizessenek az élelmiszerért. A pénz a bankokban van, hisz újra nyereségesek - hangsúlyozta Fico.

Az ellenzéki pártelnök egyelőre nem pontosította, milyen lenne a rendkívüli bankadó nagysága. Ugyanakkor úgy vélte, ez a lépés közel annyi pluszbevételt hozna, mint amennyit a kormány a "drágító" intézkedéseitől remél. Fico szerint a kormány által betervezett összeg 80 százaléka befolyna a rendkívüli bankadóból.

Fico hangsúlyozta, hogy egyetlen olyan kormányjavaslatot sem fognak támogatni, amely az emberek szociális biztonságát csökkenti, illetve fékezi a gazdasági növekedést. A kabinetet a "drágulás és káosz kormányának" nevezte. Egyúttal azt követelte, hogy a kormány hagyjon fel a szakszervezetek tüntetéseinek arrogáns semmibe vételével, hiszen szerinte az embereknek joguk van ehhez, és a tiltakozás csak természetes reakció a tervezett intézkedésekre.

Szerinte az új kormány nagyon rosszul kezdte működését, és kezd kételkedni Iveta Radièová hozzáértésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×