eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hány szerbnek lesz képviselője a magyar parlamentben?

A szerb kormány üdvözli azt a bejelentést, hogy 2014-től a magyarországi szerb kisebbségnek is lesz parlamenti képviselője. Egyelőre azonban az sem tisztázott, hogy hány szerb él Magyarországon. A szerbek szerint közel tízezer, a legutóbbi magyarországi népszámlálási adatok szerint négyezernél is kevesebb.

A szerb állam számára igen fontos, hogy a Magyarországon élő kisebbség helyet kapjon a magyar parlamentben - nyilatkozta a szerb kormány diaszpóraügyi minisztere, Balla Mihálynak, a magyar Külügyminisztérium illetékes bizottsága elnökének belgrádi bejelentésére reagálva.

A magyar politikus arról beszélt, hogy a választási rendszer átszervezése után, 2014-től a magyarországi szerbeknek is lesz képviselete a budapesti országgyűlésben.

Egyelőre azonban azt sem lehet pontosan tudni, hány szerb él Magyarországon. A 2001-es népszámlálás szerint a kisebbség 3816 tagja élt a magyar határokon belül, a szerbek viszont - az egyház és az iskolák dokumentumai alapján - azt állítják, hogy a kisebbségben élők száma reálisan nyolc- és tízezer között van.

Különben a környező országokban Magyarországon él a legkevesebb szerb nemzetiségű, és itt a legkevesebb a szerb diaszpóra is, míg Boszniában egymillió körül van, Horvátországban pedig valamikor a félmilliót is meghaladta a szerbek létszáma.

Az anyaország ezeket az embereket igyekszik az vonzás- és hatáskörében tartani, aminek egyik legsikeresebb módja a kettős állampolgárság biztosítása, ezért érthető, hogy Szerbiának nincsen kifogása ennek magyarországi bevezetése ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×