eur:
389.28
usd:
362.93
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új ellenség terrorizálja az amerikaiakat

Komoly kellemetlenséget okoznak a fél évszázad után ismét terjedő ágyi poloskák az amerikaiaknak. Az ember álmát megzavaró, és csípésükkel kiütéseket okozó rovarok ellen sokan olyan irtószerekkel akarnak védekezni, amelyeket a hatóságok mérgezőnek tartanak.

Új ellenség terrorizálja Amerika lakosságát - az ágyi poloska. Ez apró ízeltlábú a XX. században még gyakori volt, de úgy tűnt, mostanra sikerült kiirtani. De csak úgy tűnt: a rovar, amely immár immúnis a gyakran használt irtószerekre, ismét ezrek életét keseríti meg. Az emberek ezért erős, de nem beltéri alkalmazásra kifejlesztett vegyszerekkel próbálják pusztítani őket, amelyek azonban számukra is mérgezőek lehetnek, és akár rákot is okozhatnak.

A Környezetvédelmi Ügynökség éppen ezért nemrég figyelmeztette az amerikai polgárokat: ne használjanak kerti vegyszereket a házaikban és lakásaikban az poloskák ellen, a rovarirtó cégeknek pedig azt üzente: ne tegyenek felelőtlen ígéreteket a sikerre.

A rovarok Ohio állam több városát is ellepték, a helyi hatóságok pedig arra kérték az ügynökséget: hagyja jóvá a propoxur nevű rovarölő beltéri alkalmazását. Ezt a szert 2007-ben tiltotta be a szervezet, mert rákkeltőnek bizonyult. A probléma súlyosságát jelzi, hogy további huszonöt állam is azt szeretné, ha a szövetségi hatóságok egy időre feloldanák a tilalmat.

Ezeknek a szereknek az alkalmazása nemcsak potenciálisan mérgező mivoltuk miatt lehet veszélyes - Amerikában sok tűzesetet is azzal magyaráznak, hogy a lakástulajdonosok vagy a rovarirtó cégek különösen gyúlékony anyagokkal permetezik be az otthonokat.

Az ágyi poloskákat még az 1950-es években sikerült kiirtani a DDT nevű szer alkalmazásával, amelyről azonban kiderült, hogy különösen veszélyes a madarakra, így 1972-ben betiltották, az atkák pedig jóval ellenállóbbá váltak azóta.

1996 óta a rovarirtással foglalkozó cégek propoxurt sem használhatnak zárt térben, a gyártók szerint azonban a szövetségi hatóságok eltúlozzák a veszélyt, és állítják: ha megfelelő módon óvják a gyerekeket, a szer hatásos lehet. A poloskák ellen persze más anyagokkal is fel lehet venni a harcot, ezekkel azonban többször meg kell ismételni a permetezést, ami akár 1500 dollárjába is kerülhet a fertőzött otthonok lakóinak.

Toxikológusok szerint az amerikai kormányzat óvatossága indokolt, de azt nem tudják megmondani, mi lehetne az üdvözítő megoldás.

Az ágyi poloskák a fertőzött szállodák és otthonok látogatásával is terjedhetnek, és a matracokban, függönyökben és párnákban megbúvó kis rovarok bekerülhetnek a poggyászba is. Idén nyáron ilyen atkákat fedeztek fel a New York-i Times Square egyik mozijában, míg a legtöbb ízeltlábúról Philadelphia, Detroit és Ohio állam nagyvárosaiban találni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×