eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Moszkva lassan körbeég

Az erdőtüzek miatti szmog nyomán Moszkvában duplájára ugrott a halálozási ráta, miközben sok utazó nem tudja elhagyni a várost. Közben az orosz sajtó azzal vádolja a hatóságokat, hogy megpróbálják eltussolni a mekkora is a baj.

Az orosz főváros körül égő példátlan erdő- és bozóttüzek miatt szmog lepte Moszkvában aki teheti, gázmaszkban megy az utcára.

Alekszandr Szeltszovszkij, a fővárosi egészségügyi szolgálat vezetője azt mondta: az utóbbi hetekben duplájára ugrott a halálozási arány Moszkvában. Bár számokat nem említett, arra utalt, hogy a hőség és a légszennyezés lehet a kiváltó ok.

A Kommerszant című napilap azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy azok azért nem adják közre a statisztikákat, hogy elkendőzzék, mennyire inkompetensek. "A halottasházak és krematóriumok tele vannak" - idézett egy temetkezési vállalkozót.

A Novaja Gazeta ellenzéki lapnak egy mentős nyilatkozott - szintén név nélkül - és azt mondta, az utóbbi időben egyre többször hívják ki őket és egyre több a haláleset. "Csak a legsúlyosabb esetekben engedélyezett, hogy kórházba vigyük a betegeket. A kocsikban nincs klíma, néha még az orvosok is elájulnak. A kórházakban csak az adminisztrációs osztályon működik a klíma, a műtőben akár 30 fok is lehet" - panaszkodott.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere azt ígérte, hogy egy héten belül eloltják a város körüli tüzeket.
A Moszkvától délre fekvő Domogyedovó reptéren töröltek egy sor járatot, és többezer utas várja, hogy elindulhasson.

A hőség, és a szmogok miatt emberek tömegei fizettek be külföldi utakra, hogy el tudják hagyni a várost és a következő hétvégére már nem lehet jegyet kapni. Ahelyett azonban, hogy az utazók kellemesebb vidékeken tölthetnének egy-két hetet, Domogyedovón ragadtak.

A reptéri hatóságok közben arra kérték a légitársaságokat: olyan pilótákat ültessenek a gépekbe, akik csak a műszerekre hagyatkozva is tudnak repülni. "Az erdőtüzek epicentrumában vagyunk" - mondta a reptéri illetékes.

A fővárostól 1500 kilométerre keletre, az Urál-hegységben a tűzoltók az ellen küzdöttek az éjszaka, hogy a lángok megközelítsék a Sznyezsinszki nukleáris kutató telepet. Egy másik hasonló telephely körül, Szarov városban, sikerült eloltani a tüzet és a hasadó anyagot elvitték onnan - közölte a katasztrófaügyi minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×