INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Moszkva lassan körbeég

Infostart / InfoRádió
Az erdőtüzek miatti szmog nyomán Moszkvában duplájára ugrott a halálozási ráta, miközben sok utazó nem tudja elhagyni a várost. Közben az orosz sajtó azzal vádolja a hatóságokat, hogy megpróbálják eltussolni a mekkora is a baj.

Az orosz főváros körül égő példátlan erdő- és bozóttüzek miatt szmog lepte Moszkvában aki teheti, gázmaszkban megy az utcára.

Alekszandr Szeltszovszkij, a fővárosi egészségügyi szolgálat vezetője azt mondta: az utóbbi hetekben duplájára ugrott a halálozási arány Moszkvában. Bár számokat nem említett, arra utalt, hogy a hőség és a légszennyezés lehet a kiváltó ok.

A Kommerszant című napilap azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy azok azért nem adják közre a statisztikákat, hogy elkendőzzék, mennyire inkompetensek. "A halottasházak és krematóriumok tele vannak" - idézett egy temetkezési vállalkozót.

A Novaja Gazeta ellenzéki lapnak egy mentős nyilatkozott - szintén név nélkül - és azt mondta, az utóbbi időben egyre többször hívják ki őket és egyre több a haláleset. "Csak a legsúlyosabb esetekben engedélyezett, hogy kórházba vigyük a betegeket. A kocsikban nincs klíma, néha még az orvosok is elájulnak. A kórházakban csak az adminisztrációs osztályon működik a klíma, a műtőben akár 30 fok is lehet" - panaszkodott.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere azt ígérte, hogy egy héten belül eloltják a város körüli tüzeket.
A Moszkvától délre fekvő Domogyedovó reptéren töröltek egy sor járatot, és többezer utas várja, hogy elindulhasson.

A hőség, és a szmogok miatt emberek tömegei fizettek be külföldi utakra, hogy el tudják hagyni a várost és a következő hétvégére már nem lehet jegyet kapni. Ahelyett azonban, hogy az utazók kellemesebb vidékeken tölthetnének egy-két hetet, Domogyedovón ragadtak.

A reptéri hatóságok közben arra kérték a légitársaságokat: olyan pilótákat ültessenek a gépekbe, akik csak a műszerekre hagyatkozva is tudnak repülni. "Az erdőtüzek epicentrumában vagyunk" - mondta a reptéri illetékes.

A fővárostól 1500 kilométerre keletre, az Urál-hegységben a tűzoltók az ellen küzdöttek az éjszaka, hogy a lángok megközelítsék a Sznyezsinszki nukleáris kutató telepet. Egy másik hasonló telephely körül, Szarov városban, sikerült eloltani a tüzet és a hasadó anyagot elvitték onnan - közölte a katasztrófaügyi minisztérium.


A címlapról ajánljuk