INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Magyarellenes falfirka Szabadkán

Infostart / InfoRádió
Alig néhány nappal a Bácstopolyán megtartott toleranciatábor után nacionalista és magyarellenes falfirkák jelentek meg Szabadkán. Nagy a felháborodás és a megdöbbenés, de meglehetősen furcsa a rendőrség hozzáállása is, mivel csupán vagyonrongálás ügyében indított vizsgálatot.

A szerb belügyminiszter is beszédet mondott a bácstopolyai táborban, a tartományi parlament elnöke pedig reményét fejezte ki, hogy a tolerancia és az együttélés szép és biztos jövőt szavatol az ifjú nemzedéknek. A Vajdaságot jó példaként emlegetik abból a szempontból, hogy megfér egymás mellett több nemzetiség, és magas fokú toleranciát tanúsítanak.

Erre időnként rácáfolnak a magyarverések és egyéb megnyilvánulások a szerbek részéről. A szerbek többsége pedig abban a tudatban él, hogy a magyarok 1956 után telepedtek le a Vajdaságban.

Pár nappal a tábor befejezése után Szabadkán nacionalista és magyarellenes falfirkák figyelmeztettek arra, hogy a tolerancia napjai elmúltak. A magyar irodával szembeni ház falára a következőket írták: "Magyarok, mars Magyarországra! Állatok, barmok".

A rendőrség csak vagyonrongálás ügyében nyomoz, de korábban senkit sem vettek őrizetbe a falfirkálások miatt.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


A címlapról ajánljuk