eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarellenes falfirka Szabadkán

Alig néhány nappal a Bácstopolyán megtartott toleranciatábor után nacionalista és magyarellenes falfirkák jelentek meg Szabadkán. Nagy a felháborodás és a megdöbbenés, de meglehetősen furcsa a rendőrség hozzáállása is, mivel csupán vagyonrongálás ügyében indított vizsgálatot.

A szerb belügyminiszter is beszédet mondott a bácstopolyai táborban, a tartományi parlament elnöke pedig reményét fejezte ki, hogy a tolerancia és az együttélés szép és biztos jövőt szavatol az ifjú nemzedéknek. A Vajdaságot jó példaként emlegetik abból a szempontból, hogy megfér egymás mellett több nemzetiség, és magas fokú toleranciát tanúsítanak.

Erre időnként rácáfolnak a magyarverések és egyéb megnyilvánulások a szerbek részéről. A szerbek többsége pedig abban a tudatban él, hogy a magyarok 1956 után telepedtek le a Vajdaságban.

Pár nappal a tábor befejezése után Szabadkán nacionalista és magyarellenes falfirkák figyelmeztettek arra, hogy a tolerancia napjai elmúltak. A magyar irodával szembeni ház falára a következőket írták: "Magyarok, mars Magyarországra! Állatok, barmok".

A rendőrség csak vagyonrongálás ügyében nyomoz, de korábban senkit sem vettek őrizetbe a falfirkálások miatt.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×