eur:
397.51
usd:
354.76
bux:
74324.45
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Miért szigorítják a bevándorlási törvényt Arizonában?

Miközben Arizonában hamarosan életbe lép a hatalmas érzelmeket kavaró bevándorlási törvény, továbbra is érkeznek az amerikai államba az illegális bevándorlók. A határőrség szerint az utóbbi időben még növekedett is a becsempészett emberek száma. Az ügy kiemelt téma lesz Calderón mexikói elnök washingtoni látogatásán.

Az amerikai közvélemény egy része szerint az emberi jogokat sértő arizonai törvény támogatóinak igaza lehet, ugyanis az új statisztikák szerint Arizonában a többi határállamhoz képest növekedett az elmúlt hónapokban az illegális határátlépések száma.

Arizona és Mexikó határát zöldhatárnak csak nagy jó indulattal lehetne nevezni - a sivatagos övezeten való átkelés próbára teszi a bevándorlókat, akik napokig sétálnak a sivatagi bozótban, néha étlen-szomjan. A drogkartellek fegyveresei vezetik őket és próbálják meg elkerülni velük az amerikai határőröket, de aztán gyakran elhagyják őket, amikor megkapták a pénzüket.

Az arizonai hatóságok a letartóztatások alapján mérik a bevándorlást, és október óta 10 ezerrel több bevándorlót állítottak meg, mint az előző hat hónapban.

A júliusban életbe lépő arizonai bevándorlási törvény szerint a rendőrök bárkit megállíthatnak, akiről feltételezik, hogy illegális bevándorló. Sokan attól tartanak, hogy ezzel szabadon zaklathatják majd a latin-amerikai kinézetű embereket.

A szigorú törvény elfogadásának lökést adott, amikor márciusban agyonlőttek egy amerikai farmert. A hatóságok szerint a támadó egy, az embercsempészeknek dolgozó illegális bevándorló volt, aki visszamenekült Mexikóba.

Miközben Arizonába többen próbálnak bejutni, addig Új-Mexikóban és Texasban sikerült visszaszorítani az illegális bevándorlókat. A hatóságok kerítéseket emeltek és robotrepülőgépekkel is ellenőrzik a sivatagi embercsempész útvonalakat.

Felipe Calderón mexikói elnök szerdán kezdődő washingtoni útjának is a bevándorlás vagy az amerikai munkavállalás lesz a legfontosabb témája. Calderón keményen bírálta az arizonai törvényt, és azt mondta: a társadalmi és gazdasági jelenség büntethető tételével utat nyitnak a gyűlölet és a diszkrimináció előtt. A mexikói elnök azért kampányol majd, hogy más szövetségi államok ne kövessék Arizona példáját.

Emellett az országban legálisan és illegálisan élő több millió mexikói azt várja, hogy az amerikai szövetségi kormány végre hajtsa végre a bevándorlási reformot és tisztázza a külföldiek státuszát. Egyes elemzők szerint ugyanakkor Calderón a bevándorlás témájával elterelheti a figyelmet az országában folyó drogellenes harcról, amelyben az Egyesült Államok is érdekelt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×