eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Rossz díszlet a parlamenti ülés megnyitásához a sátortábor

Pacifista tüntetők vertek sátortábort a londoni parlament előtti tér gyepén. Közölték, hogy addig nem távoznak, amíg a brit haderő nem vonul ki Afganisztánból.

A jól ápolt gyepen mintegy húsz sátort vertek fel a pacifisták, és a tavaszi napsütésben szemmel láthatólag nagyon jól érzik magukat London egyik legforgalmasabb terén. Hogy megmutassák, milyen komoly a maradási szándékuk, feltúrták a gyepszőnyeget és zöldségeket, valamint epret ültettek. A pacifista tábor közepén, egy nagyobb sátorban, palackos gázzal működtetett konyhát üzemeltetnek, van víztartály és fülkés vécé.

Boris Johnson londoni polgármester nemtetszését fejezte ki a gyep rongálása és a rendetlenség miatt, hiszen a tér a világörökség része. Ugyanakkor szóvivőjén át tudatta, hogy elismeri a békés tüntetés ősi és sérthetetlen jogát.

A polgármester tehát engedékenynek mutatkozik, de hétfő este ellátogatott a sátortáborba egy magas rangú rendőrtiszt és figyelmeztette a tüntetőket, hogy valószínűleg hamarosan távozniuk kell, ugyanis jövő kedden a királynő fényes ceremónia közepette nyitja meg az újonnan megválasztott parlament ülésszakát, és ehhez rossz díszlet lenne a szedett-vedett sátortábor, szétdobált vödrökkel és plasztik kerti székekkel, valamint az afgán kivonulást követelő feliratokkal.

Jelenleg mintegy harmincöten táboroznak a londoni Parlament téren, a pacifistákhoz csatlakozott néhány környezetvédő, több polgárjogi aktivista, egy kommunista párttag továbbá egy kis csoport ágrólszakadt hajléktalan.

Legutóbb két őrizet bevételre is sor került, ugyanis két pacifista felmászott a korábbi honvédelmi minisztérium közeli épületének az emeleti erkélyére és ott feliratot bontott ki ezzel a szöveggel: "Hozzátok haza a katonáinkat!" A rendőrség az épület állagának megrongálása miatt indít eljárást ellenük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×