eur:
397.24
usd:
355.75
bux:
74714.34
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Oroszország és Ukrajna megállapodott a közös határról

Kétnapos úton Ukrajnában tartózkodik Dmitrij Medvegyev orosz elnök, aki Kijevben arról beszélt, hogy lobbizni fog gazdasági megsegítéséért. Az elődeihez képest Moszkvához közelebb álló Viktor Janukovics elnökké választása óta érezhetően elkezdett javulni a két szomszéd viszonya. Sokan vannak azok is, akik ellenszenvvel nézik az irányváltást.

"Oroszország kész segédkezni az ukrán gazdaság modernizálásában" - mondta kijevi látogatásán Dmitrij Medvegyev orosz elnök, és azt is megjegyezte: "Moszkva a G20-as és G8-as csoport tagjaként közbenjárhat az IMF-nél, és a Nemzetközi Valutaalapnál.

Házigazdája, Viktor Janukovics azt reméli, hogy további, 19 milliárd dolláros hitelt szerezhet az IMF-től, cserébe azért, hogy átvitte a parlamenten az új költségvetést. A büdzsé 5,3 százalékos költségvetési hiánnyal számol, ami jóval alacsonyabb, mint Görögországé, vagy Nagy-Britanniáé.

Moszkva közben elégedetten nyugtázza, hogy a korábbi ukrán vezetéssel szemben Janukovics személyében olyan partnerre lelt, akivel lehet beszélni és ezt Medvegyev nyíltan ki is mondta. Janukovics áprilisban - cserében az olcsóbb orosz gázszállításokért - 2042-ig meghosszabbította a Fekete-tengeri orosz flotta számára a szevasztopoli támaszpont bérletét. A lépés hatalmas haragot váltott ki a nyugatbarát körökben, mert ezzel gyakorlatilag megtorpedózta Ukrajna NATO-tagságát.

Medvegyev gesztust tett azzal, hogy gyertyát gyújtott a sztálini időkbeli éhínség több millió áldozatára emlékezve az úgynevezett Holomodor-emlékműnél. Viktor Juscsenko volt elnök, aki harcosan kampányolt a nyugati integrációért és a NATO-tagságért, korábban népirtásnak nevezte az éhínséget. Utódja azonban azt mondta, hogy az a volt Szovjetunió népeinek közös tragédiája volt.

Viktor Janukovics ugyanakkor hűvösen reagált arra a korábbi orosz javaslatra, hogy olvadjon össze az ukrán Naftogaz olajvállalat az orosz Gazprommal. Alekszej Miller, a Gazprom főnöke hétfőn azzal fokozta a nyomást, hogy közölte: Oroszország hajlandó lenne finanszírozni az ukrán gázszállító rendszer teljes újjáépítését, ha létrejönne a fúzió. Janukovics azonban megjegyezte, hogy a javaslat teljesen váratlan volt, és hogy az EU-nak is szóhoz kell jutnia az energiacégek esetleges egyesüléséről szóló tárgyalásokon.

Medvegyev útjának első eredménye az volt, hogy 20 évvel a Szovjetunió összeomlása után a két ország egyezményben állapodott meg a közös határról és arról, hogyan kezeljék a szomszédos Moldova szakadár térsége, Transznisztria problémáját. Egy ukrán bíróság ugyanakkor az orosz elnöki vizit idejére betiltotta a tüntetéseket - erre 2004 óta nem volt példa. Ukrán újságírók pedig ismét a cenzúrára kezdtek panaszkodni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×