eur:
395.5
usd:
366.67
bux:
65553.67
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Franciaország segíti a mezőgazdasági termelőit

A francia kormány 1,6 milliárd eurós, több mint 435 milliárd forintnak megfelelő segítséget nyújt a mezőgazdasági termelőknek. Ezt Nicolas Sarkozy jelentette be egy kelet-franciaországi településen hangsúlyozva, hogy egymilliárd eurót kedvezményes banki hitelek, 650 milliót azonban közvetlen támogatás formájában biztosítanak majd.

Az államfő azt mondta, a banki hitelek kamatait 1,5 százalékon rögzítik, sőt a fiatal mezőgazdászok számára ennél is alacsonyabban, mindössze 1 százalékon. Mindezek mellett a kormány 200 millió eurót különít el, amelyből a korábban felvett hiteleiket törleszteni képtelen termelők helyzetén fognak könnyíteni.

Nicolas Sarkozy mintegy nyolcszáz termelő előtt tartott beszédében azt mondta, "soha nem látott válságot élünk át", amely kivétel nélkül minden ágazatot érzékenyen érint.

"Franciaország semmiképpen sem engedheti meg, hogy mezőgazdasága padlóra kerüljön" - hangoztatta az államfő, már csak azért sem, mert, mint fogalmazott "a föld a nemzeti identitás részét képezi".

És bár a kormány az év végére egy olyan törvényjavaslatot készít elő, amely modernizálja a mezőgazdasági szektort és jobban szabályozza a felvásárlási szerződéseket, Nicolas Sarkozy azt ígérte, hogy Angela Merkel német kancellárral együttműködve az Európai Bizottságot is komolyabb munkára ösztönzik e területen.

Fel kell gyorsítani az agrárágazatot érintő, túlságosan akadozó szabályozási folyamatot - mondta Nicolas Sarkozy, aki szerint egyebek mellett sürgősen gátat kell vetni a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos, az utóbbi időben mind jobban erősödő spekulációnak. Az államfő az agrárium kapcsán is megismételte a gazdasági válság kezdetén hangoztatott és azóta elhíresült mondását, miszerint "őrültség azt gondolni, hogy a piac mindenható és mindent meg tud oldani".

A francia mezőgazdászok által hónapok óta kifogásolt alacsony felvásárlási árakkal kapcsolatban Nicolas Sarkozy azt ígérte, hogy a jövőben sokkal jobban odafigyelnek majd a nagy áruházak által diktált feltételekre. Nem tudni, hogy összefüggésben van-e az államfői beszéddel, de tény, hogy a kormány "a beszállítókkal szembeni gazdasági erőfölénnyel való visszaélés" miatt szerdán a kereskedelmi bíróság elé idézte a hat legnagyobb francia hipermarket vezetőit.

A kereskedelmi államtitkár elmondása szerint a lépésre azt követően került sor, hogy a versenyhivatal az elmúlt egy évben mintegy négyszáz beszállítói szerződést vizsgált meg és azokban számos törvénytelenséget tapasztalt. Hervé Novelli a legnagyobb kereskedelmi televíziónak nyilatkozva azt mondta, az állam a maximális, 2 millió eurós, közel 550 millió forintos bírság kiszabását kéri a Magyarországon is jelen lévő Auchan és Cora, valamint a Carrefour, Leclerc, Casino és a Système U hipermarketekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×