eur:
404.21
usd:
373.83
bux:
74509.8
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Abstract Technology Binary Code Dark Red Background. Cyber Attack, Ransomware, Malware, Scareware Concept
Nyitókép: WhataWin/Getty Images

Meglepően aktív kártevőcsaládra bukkantak

Új kártevőcsaládot fedeztek fel az NSFOCUS kiberbiztonsági kutatói: a Gorilla egy másik botnet, a Mirai forráskódjából csent el ezt-azt, és rendkívül aktív.

A jelek szerint a szakembereket is meglepte, mennyire aktív az új, előző hónapban feltárt botnet: mint a The Hacker News kiemeli, azóta több mint 300 000 támadóparancsot küldtek ki az üzemeltetői, ami a kutatók szerint „sokkoló támadási sűrűség”. Az aktivitás kiugró volt szeptember 4. és 27. között – jellemzően szolgáltatásmegtagadási (DDoS) támadásokról van szó – számolt be a hvg.hu.

A főbb célpontok közé tartoznak egyetemek, kormányzati honlapok, telekommunikációs cégek, pénzintézetek, valamint a szerencsejáték-szektor is – több mint 100 országban.

A botnetek olyan kártevők, melyek a megfertőzött gépeket voltaképpen összefogják, hálózatot alkotva belőlük. Az egész lényege, hogy a fertőzött eszközök erőforrásai segítségével meg tudjanak támadni különböző szolgáltatásokat, weboldalakat. Az ilyen DDoS-támadások során átmenetileg meg lehet bénítani egy nagyobb honlapot is.

A kártevő biztonsági réseken keresztül kúszik fel az eszközre, és látványos következményei nincsenek a felhasználó szemszögéből. A települt vezérlőprogram várja a parancsokat, és szükség esetén akcióba lép – legfeljebb annyit lehet észrevenni ebből, hogy a készülék hardverét valami indokolatlanul terheli, vagy érthetetlenül megnőtt a hálózati forgalom.

A számítógépek és okostelefonok mellett szinte mindenből lehet botnet, ami csatlakozik az internethez: akár az okostévé, a médialejátszó vagy az intelligens világítás is.

A Gorilla sem válogat: többféle CPU-architektúrával szerelt gépekre is képes települni, és úgy konfigurálja magát, hogy mindig automatikusan elinduljon a háttérben, amikor betölt az operációs rendszer. Az NSFOCUS kutatóinak szavai alapján egy fejlett kártevőről van szó, így feltételezhető, hogy a jövőben még hallani fogunk róla – és az általa okozott károkról.

Címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós: valószínű, hogy Magyaroszágon is megjelenik a halálos majomvírus-változat

Már Németországban is kimutatták a vírus új változatát, és Rusvai Miklós szerint importált esetek több országban is előfordulhatnak. A virológus arról is beszélt az InfoRádióban, hogy mire kell nagyon figyelniük azoknak, akik üdülni vagy munkavégzés céljából Afrikába utaznak, ahol a megfertőződött betegek 7-8 százaléka életét veszti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Esik az olajár, bizonytalanság a tőzsdéken

Gazdasági adatok szempontjából egy csendes napnak nézünk elébe, előre bejelentett, potenciálisan piacmozgató hírre nem számítunk ma. Többek között a dübörgő gyorsjelentési szezon befolyásolhatja a hangulatot ma a tőzsdéken, az amerikai piacnyitás előtt érkeznek például a nemrég botrányba keveredett McDonald's friss számai. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti: Ázsiában jó hangulatban zajlott a kereskedés, Európában óvatos elmozdulások vannak egyelőre, miközben jelentősen beesett az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×