eur:
394.34
usd:
357.23
bux:
72982.36
2024. szeptember 3. kedd Hilda
3D rendering Futuristic design of Virus exploding, Destroy The Coronavirus
Nyitókép: MR.Cole_Photographer/Getty Images

A koronavírus elleni vakcinázás pillanatnyilag felejtős

Az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint már folyamatban van az újabb adagok beszerzése, és azok már a legfrissebb típusból érkeznek.

„A hazánkban jelenleg elérhető Covid-vakcinák felhasználhatósága augusztus végén lejárt” – erősítette meg a Telex érdeklődésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). Vagyis jelenleg senki nem tud Covid-vakcinát kérni Magyarországon. Az NNGYK válasza szerint már dolgoznak az újabb adagok beszerzésén, és ezek a legfrissebb változatból fognak érkezni, de azt nem árulták el, hogy mikor és mennyi – teszi hozzá a híroldal.

Mint olvasható, a lap azért kereste meg az NNGYK-t még augusztus végén, mert a legutóbbi vakcinabeszerzést múlt év novemberében írták alá, az akkor vásárolt Moderna-vakcinák pedig az alkalmazási előírásuk szerint a megfelelő módon, azaz -50 ºC és -15 ºC között tárolva 9 hónapig használhatók fel, amiből a Magyarországra érkező vakcinák augusztus végi lejáratára lehetett következtetni – ezt erősítette most meg a központ. Az NNGYK válaszából az nem derült ki, hogy a novemberi adagból mennyi maradt meg augusztus végééig.

Az alkalmazási előírásban azonban szerepel egy elvi kiskapu: az olvasható benne, hogy „a vakcinát tartalmazó bontatlan injekciós üvegek –50 °C és –15 °C között tárolva 12 hónapon át is igazoltan megőrzik a kémiai és fizikai stabilitásukat”, a 9 hónap lejárta után csak az változik, hogy a mélyhűtésből való kiolvasztás után, sima hűtéssel tárolva már nem 30, hanem 14 napon belül kellene ezeket felhasználni. A központ tájékoztatása szerint azonban a vakcinák „érvényességét az Európai Gyógyszerhatóság, amelynek erre jogosultsága van, központilag nem hosszabbította meg”, azaz nem tolható ki a lejárati idejük.

A Telex cikkéből egyebek mellett az is kiderül, hogy a WHO ajánlásával összhangban az új összetételű, erre a szezonra készült JN.1 vonalba tartozó SARS-CoV-2 variánsok ellen védelmet nyújtó vakcina beszerzése van folyamatban az NNGYK-nál. Ezek engedélyezése az Európai Unióban még folyamatban van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas területet foglalt el az orosz hadsereg, egyre súlyosabb a helyzet a keleti fronton - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Minimális ellenállással tör előre az orosz haderő a 60 ezres Pokrovszk felé, a város ostroma bármikor megindulhat. Közben támadásba lendültek az orosz csapatok Vuhledár térségében és Luhanszkban is. Friss elemzések szerint Oroszország összesen 600 négyzetkilométernyi területet foglalt el Ukrajnában a nyáron, ami 2022 óta nem látott szám. Kurszkban jelenleg áll az ukrán offenzíva: a Koronyevó-szektorban jelentettek kisebb támadásokat, de egyelőre nincs hír érdemi területszerzésről. Közben menesztették az ukrán állami energiavállalat vezetőjét. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×