eur:
394.39
usd:
367.24
bux:
0
2024. június 19. szerda Gyárfás
Nyitókép: Paul Taylor/Getty Images

Felfedeztek egy gombát az óceánban, ami képes lebontani a műanyagot

Mivel a műanyagok újrahasznosítása egyelőre nem túl hatékony, ezért a lebontó mikroorganizmusok sokat segíthetnek a környezetvédelemben.

A polietilén lebontására szakosodott gombát fedeztek fel a holland Királyi Tengerkutató Intézet, a NIOZ tengerbiológusai. A Parengyodontium album kedvenc tápláléka az UV-sugárzás által enyhén megpirított műanyag, amelyen mikrobákkal együtt vékony réteget képez - írja az Interesting Engineering nyomán az Index.

A gombafajtát a Csendes-óceán északi részén, az ott lebegő szemétszigetből vett mintákban fedezték fel. A vizsgálatok során szénizotópokkal dúsított speciális laboratóriumi műanyagon tenyésztették őket, így megfigyelhetővé vált, hogy az izotóppal jelölt szénatomok a tápláléklánc más szintjeire is eljutottak.

A kutatás folyamán pontosan lemérhető volt a polietilén lassú bomlásának sebessége is. A gombák a műanyag 0,044 százalékát fogyasztották el napi szinten.

Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa elmondta, a mérések alapján a gomba nem igazán használja fel a polietilénből származó szenet. A P. album által elfogyasztott polietilén túlnyomó részét a gomba szén-dioxidként bocsátja ki, és hozzátette, ez nem jár nagyobb szén-dioxid-kibocsátással, mint az emberi légzés.

A kutató kiemelte, hogy a folyamatban kulcsfontosságú az UV-sugárzás, mert a gombák csak azokat a műanyagokat tudják lebontani, amik legalább egy rövid ideig a felszín közelében, a napfényen tartózkodtak. A tenger mélyebb rétegeiben azonban élhetnek olyan gombafajok is, amik ultraibolya-sugárzás nélkül is képesek minderre.

Az óceánba kerülő műanyagok csapdába esnek az örvénylő áramlatokban, felhalmozódnak és így keletkeznek a szemétszigetek.

Azonban nem lehet őket csak úgy megbontani vagy lehalászni, az ugyanis a tengeri élővilágban is károkat okozna.

Jelenleg csak négy, műanyagot lebontó gombafajt ismerünk, és több száz plasztikevő baktériumot. Az emberiség szorgalmasan termeli a műanyagot: jelenleg évi 400 milliárd kiló műanyagot állítunk elő, 2060-ra várhatóan háromszor ennyit - írják. A katasztrófa elkerülésének egyetlen módja az újrahasznosításon kívül a le nem bomló műanyagokat elfogyasztó organizmusok felfedezése, működésük és lebontó enzimjeik megismerése.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

Kis-Benedek József az új ukrán–amerikai paktumról: Zelenszkij a biztosra ment, Biden már az újjáépítésre is gondol

A megállapodásban rögzített célok megvalósulását döntően befolyásolja, hogy ki nyeri meg az őszi amerikai elnökválasztást – mondta az InfoRádióban a biztonságpolitikai szakértő. Az MTA doktora arról is beszélt, hogy Volodimir Zelenszkij láthatóan igyekszik bebiztosítani Ukrajna helyzetét, és alternatívákban is gondolkodik, ezért más országok vezetőivel is folyamatosan tárgyal.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.19. szerda, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×