eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Wikipedia

Nagy baj van az Adrián: veszélyben az őshonos halállomány

A melegebb vizek miatt a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül új halfajok vándorolnak a Földközi-tengerbe és az Adriába, ami miatt mintegy 460 őshonos halfaj fennmaradásáért aggódnak a biológusok.

Veszélybe került az őshonos halállomány az Adriai-tengerben, ahol az éghajlatváltozás és a nagy tengeri forgalom miatt mintegy ötven új faj jelent meg – írja a Reuters beszámolója alapján a Telex.

Az Adria őshonos halállományának visszaesését az új fajok behatolása mellett a túlhalászás is okozza. A Földközi-tengerbe és az Adriába a melegebb vizek miatt vándorolnak át új halfajok a Vörös-tengerből a Szuezi-csatornán keresztül.

Az Adriai-tengerben ezzel csaknem 460 őshonos halfaj fennmaradása került veszélybe.

A dubrovniki székhelyű Tenger- és Partvidékkutató Intézet kutatója, Nenad Antolovic közölte: az Adria folyamatosan változik és melegszik, emiatt új organizmusok jelennek meg, többek közt halak, planktonok és algák. Az egyik ilyen új faj a papagájhal, ami legelőször másfél évtizeddel ezelőtt jelent meg az Adria déli részén. Egy dubrovniki halász azt mondta, rengeteg papagájhalat fog ki, ami a megélhetését is veszélyezteti, mert a helyiek nem szeretik az új hal ízét, ezért nem kapkodnak utána. A legnagyobb problémát az okozza neki, hogy a többi halfajtából nagyon kevés kerül a hálójába.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben

olyan mérgező halak is megjelentek az Adriai-tengerben, mint az oroszlánhal vagy a kőhal, melyeket nem lehet fogyasztani és jelentős károkat okozhatnak az ökoszisztémákban.

Az invazív fajok között van a négyszöghal, a nyúlhal, a gömbhal és a kék rák is, melyek eddig csak nagyon ritkán és kisebb számban fordultak elő az Adriai-tengerben. A kék rák megjelenése óta ráadásul drasztikusan csökkent az őshonos zöld rák állománya.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×